IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
15:37 | 10 декември 2014
Обновен: 10:05 | 14 април 2024

Погват онлайн магазините

Проверката е разпородена от министъра на икономиката Божидар Лукарски

По материала работи: Златина Добрева
Погват онлайн магазините

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва засилен контрол на сайтове, предлагащи интернет търговия със стоки и услуги по празниците. Проверката е разпородена от министъра на икономиката Божидар Лукарски, а повод за нея са 27 жалби, постъпили в КЗП от ощетени потребители, съобщиха от министерството.
Потърпевшите твърдят, че поръчали и платили стоки чрез сайт за групово пазаруване grouponi.bg, но не са ги получили.
След проверка се установи, че сайтът е на фирмата "Интермедия 2008" ЕООД, като до момента собственикът не може да бъде открит, уточняват от ведомството. Първата подадена жалба в КЗП срещу сайта е от началото на ноември.
20 от сигналите вече са предадени на полицията за предприемане на действия по компетентност. Изпратено е писмо-покана към търговеца да се яви в Комисията за защита на потребителите, като е посочен срок, който към момента все още тече.
От министерството уточняват, че КЗП трябва да провери дали на сайтовете за електронна търговия има цялата изисквана по Закона за защита на потребителите информация - адрес, пощенски код, телефон и др. Когато нелоялният търговец изчезне, случаят се предава на "Икономическа полиция".
Заради зачестилите сигнали на потребителски организации за измами и фиктивни продажби по празниците министърът на икономиката призовава гражданите да са по-бдителни при пазаруването по интернет и в случай на нередности да сигнализират КЗП.
От комисията съветват потребителите да не плащат авансово, а при доставка на стоката или услугата, с наложен платеж при получаване на стоката.

Коментари

Новини Варна