IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
17:54 | 21 октомври 2014
Обновен: 08:57 | 15 април 2024

Спряха от продажба 5000 л оцет менте

Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните във Варна спря от продажба 5000 л оцет

По материала работи: Ставри Таргов
Спряха от продажба 5000 л оцет менте

Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните във Варна спря от продажба 5000 л оцет, научи в. „Черно море“ от инж. Стоянка Арнаудова, главен инспектор в отдела за контрол на храните. Причината е, че има разминавания в съдържанията на етикета и на продукта, което води до заблуда за потребителя. Проверки на качеството на оцета в търговската мрежа се правят постоянно, а сега са засилени заради сезона на туршиите, поясни инж. Арнаудова.
Тя уточни, че в момента във Варна няма регистриран производител на киселата подправка. Допреди няколко месеца е имало един, чийто лиценз обаче е изтекъл в края на май.
В търговската мрежа като асортименти се предлагат различни видове натурален оцет и негови заместители. Основната разлика е, че в първия случай става дума за продукт, получен по естествен път чрез ферментация на грозде, ябълки и други. Истинският оцет може да се познае и по по-високата цена. Във втория случай става дума за кисел продукт, получен по изкуствен начин, най-често чрез разреждане на оцетна киселина. На неговия етикет не трябва да пише „оцет“. Това, че е заместител, не значи, че е опасен, всичко подлежи на контрол, бе категорична инж. Арнаудова. Нейното мнение е, че и оцетът, и киселият продукт стават за приготвяне на туршии и зимнина.  

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна