Щетите от градушките от началото на юли в цялата страна са между 5% и 7%, съобщи за „Агрозона“ Георги Василев, организационен секретар на асоциация „Български пипер“. В началото на месеца той изрази притесненията на своите колеги от масовата липса на застраховки на продукцията в по-голямата част от страна и опасността от опустошителни природни явления.Глътка въздух за зеленчукопроизводителите е решението на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ да отпусне допълнително 1 млн. лв. по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция през 2017 г. Това се случи благодарение на настояване от наша страна, коментира Георги Василев.
Догонваме другите
Реколтата от пипер закъснява с около 15 дни заради студената пролет. Разсаждането започна късно, уточни Георги Василев. Именно с цел да се постигне повече сигурност за производителите от асоциация „Български пипер“ работят за изграждане на завод за разсад у нас. Към момента има проявен интерес от инвеститори от Турция, каза Георги Василев. Полша има заводи за разсад и това е една от причините износът на зеленчуци да тече насам, вместо от България към Полша, допълни той.България има силна наука по отношение на производството на пипер и това също привлича потенциални инвеститори. Ние сме една от малкото държави, които има свой сорт за мелене, докато много други държави мелят пипер за директна консумация, което придава различно качество на крайния продукт, допълни той.
Припомняме вкуса на българската капия
Сред зеленчуковите култури пиперът е най-стабилен при производството и износа въпреки, че има спад с 40% на произведените количества в сравнение с 1994 г. Сега е времето на търсене на нови пазари за пресните български зеленчуци в чужбина. Българските производители имат вече подписани договори с бизнеса от Полша, Чехия, предстоят срещи с представители от Норвегия. Надеждите са нещата да се случват, но има все пак и риск, родните производители да срещнат трудности и дори да се стигне до фалити, отбеляза Георги Василев. Най-голямото предизвикателство към момента произлиза от факта, че западноевропейците не познават вкуса на българската капия. Ето защо първата стъпка на родните производители е към изграждане на доверие на новите пазари. От асоциацията се надяват да бъдат одобрени техни промоционални програми за Германия и Австрия, коментира експертът.
Около 190 хил. тона се предвижда да бъде вносът на зеленчука през тази година, което се доближава до количествата от предходната година.
http://agrozona.bg
Четете още: Бурите раниха щъркели, еколози спасиха пет птици
Коментари