IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
17:10 | 18 юли 2017
Обновен: 14:22 | 8 декември 2023

Варна е на четвърто място в страната по усвоени евросредства

Реално изплатените до момента пари по оперативните програми в България достигат близо 8,8 млрд. лв

По материала работи: Ставри Таргов
Варна е на четвърто място в страната по усвоени евросредства

Към 30 юни 2017 г. реално изплатените средства по оперативните програми в България достигат близо 8,8 млрд. лв., или 1230 лв. на човек от населението, пише в свой анализ Институтът за пазарна икономика (ИПИ).

 

Данните по области показват, че най-много средства усвояват най-големите области – столицата (3,249 млн. лв.), Пловдив (663 млн. лв.), Бургас (563 млн. лв.), Варна (399 млн. лв.), Стара Загора (332 млн. лв.). Най-малко пък са средствата в областите Перник (55 млн. лв.), Търговище (75 млн. лв.), Смолян (84 млн. лв.), Кюстендил (85 млн. лв.), Видин (94 млн. лв.).

 

Данните по общини показват, че сред 265-те български общини най-много средства спрямо местното население са усвоени в община Банско – над 6000 лв. на човек от населението. Най-малко пък са разплатени в община Ямбол – под 30 лв. на човек от населението.

 

Десет са общините с усвоени под 100 лв. на човек, а в 13 общини средствата надхвърлят 3000 лв.
Най-големите проекти, финансирани по оперативните програми до момента, са за метрото в София, отсечки от магистрали и пътища, както и пречиствателни станции в различни точки на страната.

 

В същото време хиляди проекти на общинската администрация се фокусират в правенето на градинки, облагородяване на общински обекти, козметични ремонти на сгради и съоръжения. Проблемът обикновено е, че при ограничен административен капацитет и преследване на краткосрочни цели (до следващите местни избори) общините често се налага да избират дали да кандидатстват за европейски проект, или да търсят реални инвестиции.

 

Търсенето на инвеститори е дългосрочен и трудоемък процес с неясен шанс за успех, но пък води до реално развитие на местната икономика. Нерядко е свързан и с разходи за общината (изграждане на инфраструктура например), без да носи особени приходи в общинския бюджет поради продължаващата липса на фискална децентрализация.

 

В същото време изпълнението на европейски проекти води директно до бърз и видим за гражданите (избирателите) резултат - хубава градинка например – и дава възможност за допълнителни възнаграждения на общинските служители.

 

Подобно противопоставяне нерядко е за сметка на дългосрочното развитие на отделните общини. ИПИ вече доказа, че няма статистическа значима връзка между подобряването на благосъстоянието в областите, от една страна, и усвоените от тях евросредства, от друга. Т.е., дори и повечето области стабилно да се приближават към средноевропейските нива на реални доходи, не може да се твърди, че европейските фондове стоят зад този процес.

 

В същото време разликите в благосъстоянието между областите в страната се задълбочават. Това е така, защото темповете на подобряване на благосъстоянието са много различни и докато някои области кретат, други (като София, Варна и Стара Загора) буквално летят.

 

Може дори да се спекулира, че евросредствата спомагат за задълбочаването на тези разлики, защото някои от най-силните икономически области усвояват и най-много средства.

Investor.bg

 

Коментари

Новини Варна