IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
10:56 | 30 октомври 2014
Обновен: 11:02 | 20 април 2024

Успешно приключи работата по проекта за модернизация на дистанционното обучение във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“

Проектът е реализиран в рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”

По материала работи: Златина Добрева
Успешно приключи работата по проекта за модернизация на дистанционното обучение във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“

Проектът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” BG051PO001-4.3.04-0012 „Нови технологии за развитие на електронни форми и дистанционно обучение“ е реализиран в рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” по приоритетна ос „Подобряване качеството на образованието и обучението в съответствие с потребностите на пазара на труда за изграждане на икономика, основана на знанието”.
Благодарение на проекта е модернизирана системата за дистанционното обучение и се разширяват електронните форми на обучение във Варненския свободен университет.
В рамките на проекта на обща стойност 628 000 лв. са включени 900 студенти в различни курсове и програми, както и преподавателски, административен и технически персонал.
В резултат на проекта „Нови технологии за развитие на електронни форми и дистанционно обучение“ в университета са въведени съвременни стандарти за дистанционно обучение и са обновени платформите за дистанционно и електронно обучение. Това привлича все повече млади хора, които се възползват от приложението на модерните технологии в академична среда. Този проект доказва, че взаимодействието между традиционните и дистанционните форми на обучение дава добър път за развитие и привлича студенти не само от България, но и от чужбина, заради гъвкавите модели, които предлага.
Друг важен резултат от проекта е въведената професионална система за видео-конферентна връзка. Тя дава възможност в палитрата от майсторски класове на Варненския свободен университет да се включват учени и експерти във виртуални сесии от всички точки на света.  Като част от дейностите по проекта са разработени електронни учебни помагала и е изградено дигитално хранилище за електронни учебни ресурси. В резултат на работата по проекта във Варненския свободен университет са акредитирани дистанционни форми на обучение в бакалавърски и магистърски програми. Ръководството на университета смята, че с техническото и технологичното развитие, дистанционното електронно обучение е форма на бъдещето в обучението на студенти. Именно поради това, висшето училище, не само ще запази своя Център за дистанционно обучение, след приключване на дейностите по проекта, но и ще го развие, чрез обогатяване на дигиталното хранилище и изграждане на нови зали за видео-конферентна връзка. Идеята е в бъдеще броят на дисциплините, по които се провежда дистанционно обучение, да бъде увеличен, което от своя страна да доведе до повишаване на желанието на студентите за обучение през целия живот.


“Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз“.

Коментари

Новини Варна