IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
16:15 | 1 ноември 2014
Обновен: 18:42 | 19 април 2024

36 лайнера посетиха Варна тази година

21 000 пасажери разгледаха града ни

По материала работи: Златина Добрева
36 лайнера посетиха Варна тази година

Варна отчита рекорд на посещенията на круизни кораби от началото на годината досега. Точно 36 луксозни лайнера са акостирали в морската ни столица, с чиито забележителности са се запознали пътуващите с тях 21 000 туристи. Това каза капитан Евгени Игнатов, началник на Морска гара - Варна, пред "Стандарт".
За сравнение през последните 5 г. във Варна са акостирали средно по 21,5 круизни кораба на година. По традиция посещенията на пасажерски кораби в Черно море започват от април и приключват до края на октомври, каза капитан Игнатов.
За да се задържи положителният ръст в круизните посещения и интересът на туристите към Варна, е задължително да отговорим на изискванията на круизните оператори, заяви Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Това са качествена пристанищна инфраструктура, ниски пристанищни такси, сигурност за туристите и разнообразие от атракции, посочи той. Прогнозите са за продължаващо разрастване на круизния бизнес през следващите години, обясни Маринова. Според него в дългосрочен план страните от Черноморския басейн имат огромни шансове да станат част от новите маршрути на големите круизни компании. Според Cruise Market Watch до 2018 г. броят на круизните пасажери ще надхвърли 24 милиона.
Привличането дори на малка част от тях ще бъде огромен плюс за България, заяви Маринов.
През тази година туристите и екипажите на круизните кораби са похарчили на брега на всички пристанища 18,9 млрд. долара - по 875 долара на човек. Това са преки разходи за местен транспорт, развлекателни услуги, храни, напитки и сувенири на брега, казва Маринов. Изчисленията сочат, че тази година круизните туристи са оставили у нас близо 2 млн. лева.

Коментари

Новини Варна