IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
15:10 | 12 септември 2017
Обновен: 11:47 | 24 април 2024

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова: За 20 г. „Солвей Соди“ инвестира много в технологии и екология

В Девненския содов гигант бе открит нов котел на циркулиращ кипящ слой, който е съобразен и с най-строгите изисквания за опазване на околната среда

По материала работи: Ставри Таргов
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова: За 20 г. „Солвей Соди“ инвестира много в технологии и екология

За 20 години „Солвей Соди“ е инвестирал над 1 млрд.лева. Парите са вложени в усъвършенстване на технологичния процес, в мерки за екология и в човешки капитал. Това каза в приветствието министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод откриването на  нов котел на циркулиращ кипящ слой в топлоелектрическата централа.

 

Българското правителство цени високо стремежа на компанията за устойчиво развитие на химическата индустрия, добави тя и увери, че един от основните приоритети на държавата е да създава условия за чуждестранните инвеститори, а оттам и за устойчиво развитие на българската икономика и за икономически растеж. Министърът благодари на „Солвей Соди“ за това, което прави за промишлеността и за региона.

 

Поздравявам завода за 20-годишния му юбилей и за високотехнологичната инвестиция от 90 млн. лв. за новия котел, каза зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Поздравявам го и за триединството – икономически ефект-екологизация и социална отговорност, което се спазва стриктно. Надявам се и в бъдеще да бъдем от полза на такива предприятия, каза още той.

Кристоф Клемант, президент на „Калцинирана сода и деривати“ в „Солвей” заяви:“Преди всичко, поздравления за 20-годишния юбилей на „Солвей Соди“. През тези 20 години бяха реализирани значими инвестиционни проекти, свързани с непрекъснато подобрение на конкурентноспособността на нашите дейности и опазването на околната среда. Настоящата инвестиция представлява още една стъпка напред в нашата стратегия за осигуряване на стабилност и качество на доставките за нашите клиенти в дългосрочен план. Ние използваме екологично отговорни технологии и повишаваме иновативните си възможности, които увеличават нашия принос за устойчивото развитие на българската икономика.”

 

Изпълнителният директор Спирос Номикос добави: “Изграждането на втори котел на циркулиращ кипящ слой бе финализирано съвсем скоро с отлични резултати по безопасност, както за нашите служители, така и за подизпълнителите. Тази година също така честваме 20-я юбилей на „Солвей Соди“ и бихме желали да благодарим на всички институции, партньори и на колегите, които, всички заедно, стъпка по стъпка, правят завода в Девня един от най-конкурентноспособните в световен мащаб. Уповаваме се на нашите ценности – отговорна грижа за безопасността и здравето на нашите служители и на съседните общини, уважение към хората и опазване на околната среда“.

На церемонията присъстваха също заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев, заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, посланикът на краля на Белгия Н. Пр. Франсоа Бонтан, депутати, областният управител на Варна Стоян Пасев, зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев, кметът на Девня Свилен Шитов, кметове на околни общини, представители на КНСБ, КТ „Подкрепа“ и НС „Защита“, на обществеността и институциите, на фирмите и работниците, участвали в изграждането на новия котел, бордът на директорите на „Солвей Соди и други.   
Отец Иван от девненската енория освети новата инсталация.

 

Министър Петкова преряза тържествено лентата заедно с Франсоа Бонтан, областния управител Стоян Пасев, Кристоф Клемант, Спирос Номикос  и Ярослав Млонка, изпълнителен директор на „Фостър Уилър“ – главният изпълнител за изграждането на котела.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна