IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
09:48 | 4 ноември 2014
Обновен: 20:15 | 24 март 2024

2280 лв. необходими за издръжка на домакинство с две деца

След увеличаването на тока, животът ще поскъпне отново, прогнозират от КНСБ

По материала работи: Златина Добрева
2280 лв. необходими за издръжка на домакинство с две деца

След увеличаването на тока, животът ще поскъпне отново, прогнозират от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.
Разходите за основните нужди на 4-членно домакинство ще скачат с около 40 лв. на месец до края на зимата. С увеличената цена на електроенергията, се очаква ново поскъпване на основни стоки и услуги. Така през зимните месеци за издръжката на семейство с две деца вече ще са необходими около 2280 лв. месечно или по 570 лв. на човек.
С подобен доход, обаче могат да се похвалят много малка част от българите. Свиване на потреблението заедно с повишена цена на тока е комбинация, която ще влияе пагубно най-вече на малките производители.
Макар хлябът все още да няма увеличение на цената, разходите за отопление са непосилни за голяма част от българите. Според експертите от КНСБ държавата не прави необходимото за подпомагане на хората в тази насока. За изминалия зимен сезон помощи за отопление са получили над 251 000 души, информира darik. По сметките на синдиката обаче това са едва 16% от живеещите под линията на бедност у нас.

Коментари

Новини Варна