IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
13:08 | 5 ноември 2014
Обновен: 18:42 | 13 април 2024

ДКЕВР чака от новия кабинет мерки срещу скока на тока

Да не казват какви да са цените, а да си свършат работата, призова председателят на регулатора Светла Тодорова

По материала работи: Златина Добрева
ДКЕВР чака от новия кабинет мерки срещу скока на тока

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) очаква мерки от новото правителство, така че токът да не поскъпва отново.
Председателят на регулатора Светла Тодорова посочи, че увеличението на цената на тока от 1 октомври е било максималното и сега ще очакват други мерки. По думите й има редица действия, които могат да бъдат предприети от други институции, за да се види дали може да бъде постигнато облекчение на цените по други канали.
"Не смятам, че Комисията месец и няколко дни след последната промяна на цените може да декларира отново увеличение или каквито и да са действия. Нека видим какво ще прави парламентът, нека видим какво ще прави правителството, дали ще имат инициативи в областите, в които сме индентифицирали проблеми, или не“, изтъкна тя.
Тодорова уточни, че ДКЕВР очаква съдействие от другите институции не в смисъл да казват колко да бъдат цените, дали да се увеличават или да се намаляват, тоест да диктуват на Комисията какво да прави, а да свършат своята работа.
Тя допълни, че е възможно да бъдат предприети законодателни промени, свързани с ВЕИ източниците. В момента ние можем да спазваме само съществуващото законодателство, според което трябва да бъде изкупувано цялото произведено количество зелена енергия, посочи тя.
Друга възможност е да бъдат създадени условия за преговори между НЕК и централите ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3. Предишният състав на ДКЕВР бе записал в свое решение цени за тези централи, които са неизпълними, тъй като има действащи договори и те трябва да се спазват, коментира Тодорова.
Председателят на регулатора беше категорична, че няма да има повишение на цената на тока, произвеждан от топлофикационните дружества, защото има тенденция за намаляване на цената на природния газ. Ако това се запази в края на тримесечието, топлофикациите ще имат допълнителни приходи. В момента дружествата се оплакват от липса на средства за закупуване на суровини.
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) работи активно за изготвяне на указания към топлофикационните дружества как да реагират по отношение на исканията за отказ от сградна инсталация, стана ясно още от думите на Тодорова. Недоразумението идва от транспонирането на европейска директива, според която гражданите не плащат услуга, която не са поискали.
Тази директива е напълно транспонирана в Закона за енергетиката и частично - в Закона за защита на потребителите и не е ясно топлофикационните дружества по кой закон да действат.
Тодорова беше категорична, че европейското правило е по-правилно транспонирано в Закона за енергетиката, но тепърва предстои среща с Комисията за защита на потребителите и омбудсмана Константин Пенчев. На нея ще бъде уточнено как да се реагира.
Членът на ДКЕВР Евгения Харитонова уточни, че има решение на Конституционния съд, според което сградната инсталация са общи, а не лични части и гражданите имат задължение да плащат за нея.
ДКЕВР вече води кореспонденция с Европейската комисия по жалбите с дългосрочните договори с топлофикациите и за държавната помощ за ВЕИ-сектора. Брюксел е изпратил въпросник за т.нар. американски централи с допълнителни въпроси, на които трябва да отговорят НЕК, ДКЕВР, Министерството на икономиката и енергетиката, както и финансовото министерство.
Уточняващи въпроси има и за сектора на възобновяемите източници, допълни още Тодорова.
dnes.bg

Коментари

Новини Варна