IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
09:18 | 14 ноември 2014
Обновен: 00:57 | 23 юли 2024

Цените в ресторантите скочили?

Собственици предпочитат да намалят маржа си, вместо да вдигат стойността на ястията

По материала работи: Златина Добрева
Цените в ресторантите скочили?

Цените в ресторантите и хотелите са скочили с 0,1% през октомври 2014 г. Това отчитат от Националния статистически институт (НСИ).
Техните сметки обаче контрастират с мнението на хора от бранша, които вестник „Черно море“ потърси за коментар. Още през октомври шефът на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ) Георги Найденов обяви, че покачване на цените в ресторантите не се предвижда.
Според експерта въпреки високата цена на тока, която пречи на ресторантьорския бизнес, сега няма как да се мисли за вдигане на цените. Подобна мярка би се отразила негативно на клиентите.
Цените на храните в ресторантите се определят най-вече от пазара, сега със скъпия ток собствениците ще предпочетат да намалят маржа си, вместо да вдигат стойността на ястията в менютата, каза Георги Найденов.
Въпреки отчетеното от НСИ повишение в цените с 0,1 % не се забелязва поскъпване на повечето от храните в заведенията.
Има клиенти, които и сега се сърдят, че шопската салата е 5 лева. Ако я вдигнем още, сигурно ще изгубим някои клиенти, каза за „Черно море“ Павел Симеонов, на 27 години, който работи като сервитьор. Павел обаче е на мнение, че не може да се говори и за намаление в цените, защото иначе собствениците ще работят на загуба. Ако това се случи, такива като мене ще останат без работа, опасява се сервитьорът.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна