IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
09:12 | 31 декември 2017
Обновен: 08:34 | 21 април 2024

2017 г. - 365 дни, в които банките и бизнесът вървят ръка за ръка

Най-добрата година за банковия сектор след кризата

По материала работи: manager
2017 г. - 365 дни, в които банките и бизнесът вървят ръка за ръка

Банковата система е добре в годината, в която кредитните институции и бизнесът вървят ръка за ръка. Така председателят на управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов обобщи развитието на сектора през 2017 г. за Investor.bg 

 

Според него бaнĸoвaтa cиcтeмa e в нaй-дoбpaтa cи пoзиция oт десет гoдини нacaм, а развитието на икономиката на България е в унисон с растежа в Европа и страната ни се възползва от икономическия цикъл.

 

Икономиката в подкрепа на кредитирането

 

През третото тримесечие на тази година българската икономика отбеляза най-бърз темп на растеж в сравнение с края на 2016 г. и основен принос за това имат потреблението при бизнеса, което порасна с 6,7%, а при домакинствата – с 4,9%.

 

Статистиката регистрира, че през третото тримесечие брутният вътрешен продукт възлиза на 13,8 млрд. евро по текущи цени, като на човек от населението се падат 1 948 евро.

 

Ревизия на растежа

 

Прогнозите за развитието на БВП на няколко пъти бяха повишени от Министерството на финансите, от международни финансови институции и от анализатори на банковия сектор, като започнаха от 3,3% –  в началото на 2017 г., за да достигнат близо 4% сега.

 

Основна причина за промяната беше растящото потребление на домакинствата, но и брутното образуване на основен капитал, стимулирани от по-ниските лихви по депозити и кредити.

 

Очакванията са вътрешната консумация и активността на финансовия сектор в кредитирането да продължат да са основният двигател на икономиката. Но икономисти и банкери предупредиха, че доходите на домакинствата в България значително изпреварват ръста на производителността. Ако това се запази като тенденция, би могло да бъде сигнал за определени дисбаланси в икономиката.

 

"Отчитаме ръст на заетостта, а това води до растеж на работната заплата и започва „прегряване“ на икономиката", коментира Петър Андронов и пресметна, че доходите се увеличават несъразмерно с икономическия растеж.

 

Той поясни, че устойчивостта е важна, ако икономиката  се случва в балансирани изменения, а не когато има нужда от корекции.

 

Вижте целият материал ТУК

 

Четете още: 600 млн. лв. ще бъдат вложени в енергийна ефективност на сгради до 2020 г.

Коментари

Новини Варна