IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
16:11 | 27 февруари 2018
Обновен: 15:49 | 14 май 2024

До 8000 лв. ще получават НПО във Варна за младежки проекти

Улесняват се процедурите при кандидатстване

По материала работи: Борис Проданов
До 8000 лв. ще получават НПО във Варна за младежки проекти

Процедурите при кандидатстване, одобряване и финансиране на младежки проекти с общински средства във Варна предстои да бъдат сериозно улеснени. Това стана ясно при разглеждането на проекта за нова наредба за финансово подпомагане на младежки инициативи, който получи положително становище от временната „Правна комисия“, а после беше приет и от членовете на ПК „Младежки дейности и спорт“ към ОбС – Варна.

 

Средствата за финансиране на младежки проекти са заложени в общинската програма „Младежки дейности“, чийто бюджет тази година е 180 000 лв., а максималният размер на всеки проект е 8000 лв. Долна граница на субсидията няма. Със средствата ще се подпомогне реализацията на дейности за осмисляне на свободното време на младите хора и интеграция на деца и младежи в неравностойно положение.

 

Гласуваният в 2 комисии документ определя условията и реда за финансово подпомагане на проекти, реализирани от неправителствените организации по програма „Младежки дейности“ на община Варна. Той обединява и надгражда 2 предишни наредби (старата от 2016 г. и тази за образователна интеграция на деца и ученици от различни етнически групи и в неравностойно социално положение) и се отличава по това, че проектните предложения ще се подават онлайн, в специално създадена електронна платформа, а не на хартиен носител.

 

Така ще се пестят технологично време и ресурс, ще се улесни процесът на кандидатстване на НПО, ще се повиши степента на прозрачност на процедурите при оценяване и финансиране на младежки проекти с публични средства.

 

Промените са в синхрон с новите тенденции за облекчаване на административните процедури и с процеса на кандидатстване за финансиране на проекти по европейски и международни програми. Те ще позволят да се приложат още по-прозрачни процедури и единни критерии при разпределяне на публични средства. Акцентът тази година ще бъде опазване на околната среда и креативност.

 

Новата наредба влиза в сила след гласуването й от Общинския съвет на Варна.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Община Варна ще подпомага талантливите деца в областта на спорта

Коментари

Новини Варна