IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
14:02 | 4 март 2018
Обновен: 00:37 | 8 април 2024

Двойно повече ще са парите за здравни дългове към ЕС догодина

Министър Ананиев очаква задълженията да са изчистени до 3 години

По материала работи: Юлиян Атанасов
Двойно повече ще са парите за здравни дългове към ЕС догодина

За 2019 г. се предвиждат двойно повече пари в бюджета на здравната каса за разплащане на дълговете към клиниките в ЕС, обяви министър Кирил Ананиев пред здравната комисия в парламента.

 

За тази година за целта са предвидени едва 73 млн. лв., а за момента дълговете са за 271 млн. лв., 133 млн. лв. от които просрочени. Това предизвика скандал, който за малко не попречи на подписването на рамковия договор между касата и лекарския съюз, с който да се осигури ръст на цените на половината клинични пътеки. Ананиев твърди, че въпреки дълговете проблем с лечението на българи в ЕС няма, освен това са сключени споразумения за разсрочено плащане с касите в Германия и Австрия, на които България дължи най-много пари.

 

"До средата на май тази година ще бъде изработен погасителен план. Амбицията на здравното министерство е да бъде изготвена тригодишна бюджетна прогноза за разплащането на тези задължения", каза Ананиев. Той допълни, че догодина ще бъде заделен по-голям ресурс по това перо - най-вероятно двойно по-голям от заложения за тази година, и така според него дълговете ще бъдат разплатени в рамките на 2-3 години.

 

Здравният министър обясни още, че до края на март ще бъдат изработени нови правила за финансово управление и контрол в НЗОК. Пред депутатите той се извини, че "заради оперативни грешки на администрацията на касата е създаден такъв скандал".До 15 март управителят на НЗОК ще трябва да обясни какви са причините за ежемесечния ръст на разходите на касата, свързан с лечение на българи в чужбина - ако през 2013 г. НЗОК е заплащала 1 млн. лв. месечно, то сега сумата възлиза на 7 млн. лв. От стенограми на заседания на надзорния съвет на касата от миналата година става ясно, че български пенсионери в терминален стадий, чиито деца вероятно работят в Германия, се оказват лекувани в тамошните клиники за сметка на българската каса. Според премиера Бойко Борисов, цитиран от управителя на НЗОК Камен Плочев, пък имало цяла схема, при която български лекари, които работят в Европа, "викат с рейсове определени хора, лекуват ги като спешни и след това НЗОК плаща тези пари".

 

segabg.com

 

Четете още: Ще се наводним ли със стари коли при ограничения за дизела в Западна Европа?

Коментари

Новини Варна