IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
18:09 | 27 март 2018
Обновен: 00:51 | 30 май 2024

Всеки туристически обект - със свой идентификационен номер

Продължават засилените проверки на работата на туроператорите и туристическите агенти

По материала работи: Борис Проданов
Всеки туристически обект - със свой идентификационен номер

Предвиждаме създаване на идентификационен номер за всеки туристически обект - всяко място за настаняване и заведение за хранене и развлечение ще имат такъв.
 
Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриване на първото заседание на Обществения съвет към министъра на туризма, съобщиха от нейното министерство.

Тя уточни, че чрез този уникален номер номер ще се извърши единна класификация на туристическите обекти, а това ще спомогне за по-добро функциониране на Единната система за туристическа информация и ще бъдат елиминиранивъзможностите за дублажи с еднакви имена на обекти.

Идентификационният номер за обектите ще бъде въведен чрез промени в Закона за туризма, които се подготвят в момента. В Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма ще бъдат включени и важните текстове, свързани с определяне на статута на националните курорти, каза още Ангелкова. По думите й регламентацията ще спомогне за решаване на проблемите с финансирането, благоустрояването и поддържането и управлението на туристическата инфраструктура в тях.

Тя е заявила, че ще продължат засилените проверки на работата на туроператорите и туристическите агенти. Затова е важно министерството да има повече правомощия в последващия административен контрол. Това може да стане със създаване на инспекторат към министерството, за да могат да се правят своевременни проверки на обектите, без да се чакат сигнали едва когато ситуацията стане нетърпима, уточни министърът, цитирана от дир.бг

Тя даде пример с хотела в Чифлика с падащи тавани и влага, в който туристите са настанявани и в мазето. Контролът за спазване правата на потребителите и в бъдеще ще продължи да се извършва от Комисията за защита на потребителите, подчерта Ангелкова.

Тя очаква с измененията на Закона за туризма да се създаде и механизъм за обединяване на туристическия бранш и развитие на устойчив и екологосъобразен планински и ски туризъм. В новите текстове ще бъдат включени и решенията на експертните групи, които работят по проекта от повече от година. 

Министърът съобщила, че окончателното предложение за Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма ще бъде оповестено на официалната страница на министерството до две седмици. След това той ще подлежи на едномесечно обществено обсъждане, след което промените в законите ще бъдат внесени в Министерския съвет.

Ангелкова представила пред Обществения съвет основните промени, които експертите подготвят в Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. Планира се вече да няма специално условие за кубатура на стаите в четиризвездните и петзвездните хотели, остават правилата за определена големина на помещенията, но като квадратура. 

Възможно е да отпадне и задължението да има непременно климатик в стаите на планинските хотели, вероятно ще може висококатегорийните хотели да избират дали да имат бюро за обмяна на валута или не, са обяснили експертите от Министерството на туризма. Промените първо ще бъдат обсъдени с бранша. 

Представителите му ще имат възможност да посочат текстове, които сега не работят и трябва да бъдат променени. За мен обаче на първо място е важно качеството на туристическия продукт. Така че при преоценка на досегашните изисквания ще останат тези, които гарантират доброто обслужване на клиента, категорична е Ангелкова.

Тя допълни, че се работи активно за пряка връзка между бизнеса и образованието, наемането на работници от трети страни е изход, но само временно решение. 

 

Коментари

Новини Варна