IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
08:49 | 11 декември 2014
Обновен: 09:33 | 14 април 2024

Експерт: За рефинансиране на кредит трябва да сте изряден

За банките е важна и кредитната ви история

По материала работи: Златина Добрева
Експерт: За рефинансиране на кредит трябва да сте изряден

За рефинансиране на кредита ви е необходимо да сте изряден към банката. Това каза пред вестник „Черно море“ Иван Панайтов, който е кредитен инспектор към финансова институция.
Потърсихме експерта заради получени множество въпроси към вестника ни от читатели как по-лесно да се оправят с кредитите си.
Рефинансирането е един от тези инструменти. Той стана популярен след влизане в сила на промените в Закона за потребителския кредит. Кредитите с първоначален размер над 147 000 лева останаха извън обхвата на този закон и при тях се запазват всички договорени условия, каза Панайотов.
Когато искате рефинансиране, банката първо ще разгледа кредитната ви история, а именно откога обслужвате дълга и дали сте имали забавени или просрочени плащания по него, каза експертът.
Той предупреди, че преценката е субективна. Със сигурност трябва да сте коректен към момента на рефинансирането. Анализът на платежоспособността ви към момента на кандидатстване също е задължителен елемент, смята Иван Панайотов.
При рефинансирането трябва да се изчислят оставащите разходи по настоящия ви кредит, месечните вноски плюс годишните такси и застраховки. Тази сума ще послужи за сравнение с офертите на другите банки, които ви предлагат рефинансиране, както и с офертата за предоговаряне в настоящата банка. Не забравяйте, че към офертите трябва да се калкулират и нотариалните такси за учредяване на нова ипотека плюс заличаване на съществуващата, или съответно таксата за предоговаряне в настоящата банка, препоръчва Иван Панайотов.
Той добави, че почти всички банки не вземат такса за разглеждане на документите при рефинансиране, но ако кредитът е ипотечен, ще платите за нова пазарна оценка. Възможно е да ви задължат и с такса за юридическо обслужване, каза Панайотов.
При всички положения, преди да предприемете някаква стъпка, се посъветвайте с професионалисти, добави експертът.
Деян Балев

Коментари

Новини Варна