IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
20:55 | 11 декември 2014
Обновен: 10:28 | 14 април 2024

Борисов натиска Меркел Варна да стане газов хъб

Премиерът пътува с малък самолет до Германия.

По материала работи: Деян Михайлов
Борисов натиска Меркел Варна да стане газов хъб

Подкрепата на Германия за превръщането на Варна в хъб за разпределяне на руски природен газ за ЕС ще търси премиерът Бойко Борисов от канцлера Ангела Меркел.

Борисов отива в Берлин в понеделник. Основната тема на разговорите ще са “Южен поток” и европейският енергиен съюз, разказаха от Министерския съвет. Премиерът щял да обясни идеята си как руснаците трябва да построят “Южен поток” само до Варна. На наша територия горивото вече щяло да е собственост на ЕС и съюзът ще го разпределя на страните членки.

Всички участници в управляващата коалиция ще участват в делегацията на Борисов до Берлин. Там освен него ще са вицепремиерите Томислав Дончев, Меглена Кунева и Ивайло Калфин, ще участват още съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев и зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Пътува и депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев.

Срещата с Меркел обаче ще е на четири очи - само с Борисов. Кънев и Цветанов ще участват в разговорите с ръководството на дясната коалиция в Германия ХДС/ХСС. Предвидена е и среща с председателя на Бундестага Норберт Ланер.

Борисов ще пътува сам до Германия с малкия правителствен самолет, а останалите от делегацията ще пристигнат с граждански полети.

Плановете на правителството за реформа на правосъдието представиха пък вчера пред експерти от Еврокомисията вицепремиерът Меглена Кунева и министрите на правосъдието Христо Иванов и на вътрешните работи Веселин Вучков. Експертите са в София за последни оценки за мониторинговия доклад в началото на 2015 г.

Коментари

Новини Варна