IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
15:44 | 13 декември 2014
Обновен: 03:57 | 17 април 2024

Зимните курорти откриха сезона

Най-много туристи се очаква да дойдат от Турция

По материала работи: Златина Добрева
Зимните курорти откриха сезона

В трите големи планински курорта - Банско, Боровец и Пампорово, официално бе открит зимният туристически сезон.
Зимно празненство със сняг, атракции и участието на легенди на белия спорт предложи откриването на новия зимен туристически и ски сезон в Банско.
В пиринския курорт работят съоръженията, обработени и отворени са осем писти, с готовност при подходящи условия до Коледа да бъдат пуснати и останалите.
Днес министърът на младежта и спорта Красен Кралев също се спусна по пистите и участва в официалното откриване на сезона.
Домакините предложиха забавни игри с награди. Първата надпревара на пистата "Томба", която вдигна градуса на настроението на всички участници и публиката на "Бъндеришка поляна", бе "Влез в отбора на шампионите".
В отборното състезание трите тима бяха с капитани - двукратният носител на Големия кристален глобус, олимпийският и трикратен световен шампион Щефан Еберхартер, петкратният носител на Световната купа Марк Жирардели и най-големият български скиор-алпиец Петър Попангелов.
По-късно започна и четвъртото издание на популярната игра "Ловци на съкровища", като сред скритите под снега на "Бъндеришка поляна" многобройни награди имаше и ключове за чисто нов луксозен автомобил.
В програмата по откриването на сезона в Пампорово имаше музикални изпълнения на сцена на плаца Студенец, DJ парти и томбола с награди.
Министърът на туризма Николина Ангелкова поздрави всички и пожела успешен сезон, а за дар получи традиционен родопски чан.
Поздрав и пожелание за активен спорт имаше и от олимпийската ни медалистка Екатерина Дафовска, съобщи БТА.
До 19 декември цената на картата за съоръженията в Пампорово ще бъде 39 лв. В курорта през този сезон ще има безплатно обучение за начинаещи и за деца.
В Боровец за откриването на сезона е предвидена богата програма с атракции за децата. Заради недостатъчното количество сняг и топлото време ски зоната в Боровец няма да бъде отворена днес, посочва dir.bg.
Вчера министърът на туризма Николина Ангелкова представи своя съветник по въпросите на зимния туризъм – легендата в ски спортовете Марк Жирардели, който ще бъде и посланик на страната ни за зимен туризъм.
Ангелкова потвърди, че най-голям спад на туристите през предстоящия ски сезон се очаква от Русия и Украйна – в рамките на 1-2%, но пък се очаква общ ръст заради очакваното увеличение на зимни туристи от съседните ни страни.
Най-много туристи за сезона се очаква да дойдат от Турция (ръст от 10%), от Сърбия и Гърция (ръст от 5%), от Македония и Румъния.

Коментари

Новини Варна