IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
20:28 | 6 януари 2015
Обновен: 23:14 | 26 април 2024

Двойно увеличение на държавния дълг за 2 г.

Вземаме още заеми за 7,85 млрд. лв.

По материала работи: Борис Проданов
Двойно увеличение на държавния дълг за 2 г.

България губи едно от основните си икономически предимства в сравнение с повечето от останалите страни в ЕС - ниското ниво на държавния дълг. За 2 години - между краяна 2013 и края на 2015 г., той почти ще се удвои в резултат на теглените през 2014 г. нови заеми и предвидените нови дългови емисии през тази година. 

 

Това става ясно от последния доклад за състоянието на държавния дълг, разпространен от Министерството на финансите, пише в утрешния си брой вестник “Сега“. Към края на ноември 2014 г. държавният дълг е бил 9.598 милиарда евро. Като част от Брутния вътрешен продукт (БВП) той нараства до 23.1%, най-вече заради емисиите на ценни книжа на вътрешния пазар. Месец по-рано - през октомври, дългът беше 9.415 милиарда евро, или 22.8% от БВП. В края на 2013 г. задълженията на държавата към вътрешни и външни кредитори се изчисляваха на 17.6% от БВП. Заради ударното теглене на заеми през декември миналата година обаче се очаква процентът на задълженията да достигне до 28.4% от БВП. Разчетите на финансовото министерство за 2015 г. показват, че дългът ще достигне 29.7% от БВП в края на тази година, ако няма извънредни събития и не се наложи актуализация на бюджета.


Вътрешните задължения на страната към края на ноември са 4.018 милиарда евро, а външните - 5.58 милиарда евро. През ноември финансовото министерство пласира две емисии на средносрочни облигации със срок 2.5 години и 5 години, както и две емисии на дългосрочни държавни ценни книжа (ДЦК) със срок 7 години, на общастойност 238.5 милиона лева. Плащанията по държавния дълг през ноември са били за 43.5 милиона лева. 


През декември обаче дълговете на държавата се увеличиха ударно и това ще проличи в следващия отчет на финансовото министерство. В началото на декември бяха проведени два аукциона за по 400 милиона евро. Последва още един търг за 55 милиона лева. Междувременно беше сключен и 6-месечен мостови заем с четири банки за 1.5 милиарда евро. Той ще бъде рефинансиран с нова емисия на външните пазари през тазигодина. 


През тази година България ще вземе заеми за 7.85 милиарда лева. Външният дълг ще бъде за 6.9 милиарда лева, а вътрешният - за 950 милиона лева. Още през януари финансовото министерство ще проведе 3 търга за набиране на 300 милиона лева. Вероятно те ще бъдат използвани за 18 малки плащания на вътрешния пазар на обща стойност 267.85 милиона лева. Пак през този месец идва и падежът на облигации за 1.086 милиарда долара, пласирани на външни пазари по времето, когато финансов министър бе Милен Велчев. Парите за това плащане обаче бяха набавени още миналата година.


Според данните на финансовото министерство през тази година на вътрешния пазар трябва да бъдат направени плащания по държавния дълг за общо 3.107 милиарда лева. Близо 260 милиона лева от тях са само лихвите. Приблизително толкова ще бъдат и погашенията по външния дълг.В крайна сметка в абсолютна стойност през тази година държавният дълг ще нарасне с около 2 милиарда лева.

 

 

Коментари

Новини Варна