IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
22:00 | 7 януари 2015
Обновен: 22:34 | 14 април 2024

Monster съди Beats и Dr. Dre за измама

Това не е първото дело срещу Beats от разярен бизнес партньор

По материала работи: Слав Велев
Питър Чоу (вляво), Др. Дре (в средата) и Джими Йовайн (вдясно)

Неотдавна Monster правеше слушалките за Beats. Как стана така, че компанията бе изключена от проекта, е темата на съдебно дело срещу Beats и съоснователите ѝ. В иска се твърди, че съоснователите Др. Дре и Джими Йовайн са правили скрити далавери и бавно са отстранили Monster и нейния директор Ноел Лий, малко преди да продадат марката на Apple за 3 милиарда долара.

В жалбата се твърди, че компанията Beats си „има начини и практика“ да „примамва предприемачи, музиканти и разработчици на електронни продукти с обещанията за партньорство“, но след това бързо започва да „изкарва доверения партньор от уравнението“. Това става винаги след като са добили неща като интелектуална собственост, а също и производствени тайни.

В този случай Monster и компания твърдят, че с тях се случило точно така, когато Beats подписала сделка да осигури част от звуковите технологии на продукти на HTC. От Monster твърдят, че не са знаели за сделката, въпреки обещанията, че Лий ще може да откаже нови инвестиции като равноправен партньор. Месец по-късно Beats са приключили сделката си с Monster, а Йовайн заявил, че HTC купува голям дял от компанията.

Не стига това, но от Monster твърдят, че Beats са започнали да се месят във вътрешните дела на компанията, или както те го наричат „Лов на чудовища“. Това се случило по време на годишното Consumer Electronics Show през 2012 и 2013 година. Представител на Beats заплашил да изхвърли продуктите на Monster, ако бъдат сложени на същите рафтове като тези на неговата фирма.

От Beats казали на дистрибуторите и търговците на Monster да откажат фирмените слушалки, като така ги принудили да избират между двете компании. Това били същите представители и дилъри, които Monster внедрила в Beats. Висш служител на Beats заявил: „Ще смажем Monster!”.

От Beats отказаха да коментират.

Това не е първото дело срещу Beats от разярен бизнес партньор, който казва, че е бил изгонен. Стивън Ламар бе мениджър на хедж-фонд преди да започне да работи по ранните модели на слушалките на Beats. Той осъди компанията миналата година заради предполагаеми несъответствия с лицензите плащания, които е получил заради работата си в началните дни на Beats. Ламар имал планове да пусне своя собствена марка слушалки миналата година, но те бяха сринати от ответния иск на Beats заради това, че той се определял като един от съоснователите на компанията в маркетинг-материалите си.

В сегашният случай, шефът на Monster Ноел Лий спори заради своята специфична експертиза относно качеството на кабелите. „Като компания Monster започна истински когато Лий осъзна, че не всички аудио кабели предизвикват еднакъв звук. Лий създаде Monster, за да снабди пазара с по-добри аудио кабели, като така подобри качеството на всички колони, записващи конзоли и видео системи“.

Искът не трябва да бъде изненадващ, като се имат предвид по-ранните доклади за враждебност. Това включва и детайлите в историята „Гизмодо“ от 2013 година, в която се разказва за разделянето на двете компании и последвалата сделка с HTC. В нея до голяма степен се разказва за това кой е направил слушалките и какво му е било обещано в замяна.

Източник: The Verge, ФБР.bg

Коментари

Новини Варна