IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
10:56 | 8 януари 2015
Обновен: 15:10 | 15 април 2024

Депутати против скок на тока през 2015-а

Дефицитите в енергетиката не трябвало да се покриват чрез по-висока цена

По материала работи: Златина Добрева
"Аспарухово" ще остане без ток заради безопасността на хората

Дефицитите в енергетиката не трябва да се покриват чрез по-висока цена на електроенергията през 2015 г. Това заявиха пред БНТ депутатите Таско Ерменков (БСП) и Валентин Николов (ГЕРБ).
Ерменков се обяви категорично против ново поскъпване през 2015 г. от социална гледна точка.
Николов показа графики, според които цената, на която Националната електрическа компания (НЕК) купува електроенергия, е по-висока от тази, на която продава. Затова ще се работи не за вдигането на цената на тока за крайните потребители, а за свалянето на цената на енергийния микс. Това можело да стане с намаляване на цените при дългосрочните договори, декларира той.
„Има два метода, ние избираме втория – да се намали цената на изкупуваната от НЕК енергия, за което ще се търси плаващо мнозинство“, заяви депутатът от ГЕРБ.
Ерменков изрази съмнение дали досегашната политика чрез цената на тока ще изчисти дефицитите. Той също смята, че проблемът е в съществуващия енергиен микс и скъпата електроенергия на входа от фотоволтаиците и т. нар. американски електроцентрали и донякъде от вятърните централи. Ако тези проблеми не бъдат решени, няма да има край на дефицита, допълни той.
Социалистът разкритикува работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Той заяви, че в комисията има 2500 констативни протокола за установени нарушения в електроразпределителните дружества. Ако по тях се издадат наказателни постановления, те ще са на стойност 800 млн. лв. От тях обаче били подписани едва 300.
Затова Ерменков предложи членовете на комисията да се избират от парламента, както предложи още служебният кабинет с проект за промени на Закона за енергетиката.
Валентин Николов отвърна, че сега при осем партии в парламента е най-удобниятмомент да се избере регулатор, който да бъде наистина независим.
Таско Ерменков препоръча да се работи в посока съживяване на икономиката и по-високи доходи на населението, както и да се преструктурират „Бургас - Александруполис“, „Белене“ и „Южен поток“. Колегата му отговори, че като мярка за засилване на икономиката сегашните управляващи са „отпушили“ еврофондовете.
Социалистът посочи още, че сега България била единствената страна без позиция към санкциите срещу Русия, в резултат на които била ощетена. „Икономиката трябва да върви напред, но не като се потъпкват демократични правила и ценности“, опонира Николов.
На въпрос дали през 2015 г. трябва да развиваме добива на шистов газ или да се работи по предложения от премиера Бойко Борисов газов хъб, червеният депутат заяви, че темата шистов газ е противоречива. „В края на миналата година кметът на Ню Йорк забрани да се занимават с шистов газ в региона“, даде пример той. Ерменков коментира още, че така нареченият хъб всъщност е разпределител на газ, но за да се разпределя нещо, то първо трябва да е налично. Затова е хубаво да си оправим отношенията с Русия, пак настоя той.
Николов му отговори, че след спирането на „Южен поток“ Еврокомисията е поела ангажимент да се насърчи изграждането на междусистемните връзки на България, чрез които да се постигне по-голяма независимост на доставките. „Ние вървим към пълна независимост на България в енергетиката - от нас нищо да не зависи“, отговори му Таско Ерменков.

Коментари

Новини Варна