IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
12:05 | 8 януари 2015
Обновен: 10:07 | 15 април 2024

90% от влоговете в КТБ са изплатени

Само 2 процента са изтеглени кеш

По материала работи: Златина Добрева
Радослав Миленков

Само 2% от защитените влогове в КТБ са изтеглени кеш. Това показва, че се вярва на българската финансова система и се влагат парите в нея. Всеки един от нас си е направил изводите и прави всичко възможно да не се повтарят подобни сценарии. Това каза по време на брифинг в Министерство на финансите председателят на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков. 90% от средствата на вложителите са изплатени. 91 300 вложители до момента са поискали влоговете си, добави той. Радослав Миленков посочи, че най-натоварено е било през първите дни на изплащане на влоговете. Всички средства бяха осигурени още преди отварянето на банките. Част от средствата бяха вложени в държавни ценни книжа, обясни той и изрази задоволство от това, че не е било допуснато да има стълпотворения и неприятни сцени. Слуховете, че съдбата на КТБ ще бъде последвана и от други банки, са неверни. Това е изолиран случай. Уроците са научени от лятото до сега, затова всякакви спекулации не трябва да са на дневен ред. Ще се направят и необходимите законови промени, така че слабостите да бъдат отстранени. Това каза финансовият министър Владислав Горанов. Министърът изрази надежда, че ВКС ще реши казуса с КТБ бързо. Имам уверението, че в кратки срокове ще имаме решение по жалбите на клиентите на КТБ срещу решението за отнемане на лиценза на КТБ от БНБ. Със сигурност надзорът не се е справил, след като днес сме тук. Промени в закона, касаещи банковата несъстоятелност, няма да се правят, посочи Горанов, цитиран от novini.
Увреждане на масата на несъстоятелността няма да бъде допуснато, подчерта той. Изнесените картини от КТБ не са част от активите на банката, посочи Радослав Миленков. Финансовият министър съобщи, че нов външен дълг ще се тегли в началото на годината, като увери, че той ще бъде възможно най-евтин. Горанов увери, че стъпките, които се предприемат са единствено със стриктното спазване на точките по управленската програма на правителството.

Коментари

Новини Варна