IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
17:00 | 9 януари 2015
Обновен: 15:30 | 15 април 2024

Очакват 10% ръст на туристите

Спад на посещенията на украинци и руснаци, отчете министър Ангелкова

По материала работи: Златина Добрева
Очакват 10% ръст на туристите

Спад на украински и руски туристи за периода януари - ноември 2014 г. отчете при посещението си в Кърджали министърът на туризма Николина Ангелкова.
На украински туристи спадът е с около 56 000 души или 8,2 процента, а на руски - с около 22 000 или 3,2 на сто, обясни тя.
След въведените облекчения за издаване на туристически визи за Турция обаче само в зимните ни курорти е отчетен ръст от 30 на сто.
На база заявен интерес и анализи от предходната година се очаква общ ръст за цялата страна от 10 процента, каза Ангелкова, цитирана от БТА.
Към момента се работело и по отношение на визите за Русия, Украйна и Китай, както и на административния режим на консулските ни отдели и неговото уеднаквяване.
Министърът каза, че са получени тревожни сигнали от туристи за това, че "се прилагат различни практики от нашите консулски отдели в отделните градове, включително и от изнесените визови центрове".
Работело се и и по създаването на Фонд за туристическа инфраструктура и туристически атракции, касаещ изясняването на собствеността на съответните обекти, "за да може да се кандидатства по всички европейски програми, осигуряващи финансиране на сектор "туризъм", допълни министър Ангелкова.
В Кърджали тя се срещна с представители на бизнеса и на местната власт в залата на областната администрация.
dnes.bg

Коментари

Новини Варна