IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
21:00 | 4 март 2015
Обновен: 01:19 | 16 април 2024

Дебатът за доходността на пенсионните фондове е кух

Мавродиев: ППФ никога не са възразявали срещу методиката

По материала работи: Лиляна Трънкова
Дебатът за доходността на пенсионните фондове е кух

Дебатът за това дали е сгрешена методиката за изчисляване на доходността от инвестициите на пенсионните фондове от втория стълб е кух и измислен. Това коментира председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев по време на изслушване във временната парламентарна комисия за състоянието на пенсионните фондове.

Той каза това по повод на разминаването, което се получава в изчисляването на реалната доходност, направено от КФН от една страна и от самите пенсионни дружества от друга. Според изчисленията на дружествата доходността е положителна за период от 12 години, а според КФН реалната доходност е отрицателна за период от 10 години.

Мавродиев отбеляза, че методиката за изчисление на доходността е в сила от 2010 година и от тогава досега никой, включително и пенсионните фондове, не са я оспорвали. „Фондовете никога не са възразявали срещу методиката и затова дебатът, който повдигат, е излишен“, категоричен бе той.

По думите му, за да няма подобни „фалшиви дебати“, КФН предлага да бъде създадена работна група с представители на фондовете, която да търси корекция на методиката, така че всички страни да са удовлетворени.

Според Мавродиев самата идея за изчисляване на реалната доходност е странна, защото такава не се изчислява при нито един инвестиционен инструмент. Той посочи, че ако методиката се приложи например при банковите депозити, също може да се стигне до резултат, при който реалната доходност е отрицателна.

С това твърдение обаче не се съгласи депутатът и заместник-председател на комисията в НС Нестимир Ананиев, който каза, че нещата не са съпоставими.

Заместник-председателят на КФН Ангел Джалъзов също защити позицията на регулатора, че реалната доходност на УПФ за период от 10 години е отрицателна, като посочи, че КФН счита, че новата методика е по-целесъобразна и дава по-прецизна картина за нетната стойност на всеки пенсионен фонд. Той подчерта, че методиката за изчисление на номинална и на реална доходност е еднаква и се прави по актюерска формула, както и че реалната доходност е функция на номиналната.

Данните, които Джалъзов за пореден път изнесе, този път пред временната комисия, показват, че за период от десет години реалната доходност на пенсионните фондове е отрицателна – за универсалните пенсионни фондове (УПФ) тя е минус 1,7%, а за професионалните (ППФ) – минус 2,49%. На годишна база това означава съответно – минус 0,16% за УПФ и минус 0,24% за ППФ.

На въпрос за таксите, които събират фондовете, Джалъзов отново коментира, че от КФН предлагат да има редукция с 40 на сто и за двата типа такси. По думите му секторът е узрял за това и няма да се отрази негативно. Според данните, които той изнесе, всяка година УПФ регистрират по над 100 милиона лева приходи от такси. Общият размер на приходите от такси за последните 12 години е 661 милиона лева, посочи той.

Стоян Мавродиев заяви, че в последния доклад на Европейската комисия няма никакви критики към надзора на регулатора, единствено се посочва, че има нужда от промени по дефиницията за свързани лица и за начина на инвестиране на средствата.

Днешното заседание на комисията също бе прекъснато поради напредване на времето. Ново заседание е обявено за утре, на което ще има изслушване на финансовия министър Владислав Горанов и на социалния Ивайло Калфин.

 

 

Коментари

Новини Варна