IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
14:00 | 14 май 2014
Обновен: 10:45 | 12 април 2024

В туризма са реалисти за предстоящия сезон

В туризма са реалисти за предстоящия сезон

По материала работи: Златина Добрева
В туризма са реалисти за предстоящия сезон

Реализъм за предстоящия туристически сезон демонстрират представители на туризма във Варна, установи репортерска проверка на „Черно море“.
За голям растеж не може да говорим, но се надявам да запазим нивата от миналата година. Това каза за агенцията ни доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.
Ситуацията в Украйна е трудна и това няма как да не окаже влияние на сезона, смята Маринов. Според него има затруднено придвижване на гостите от Украйна и Беларус. Те идват у нас с автобуси и влакове, въздушното пространство в района също е проблемно, каза Стоян Маринов.
Той все пак уточни, че няма индикации за отлив на гости от чужбина. Руснаците държат високи нива и не се отказват от нашата дестинация. Ако все пак се забележи спад, то той може да бъде компенсиран от туристите от Западна Европа, твърди доц. Маринов.
Според него, ако ситуацията в Украйна започне да се нормализира, е възможно да няма негативно отражение върху идния сезон. Украинци и руснаци обикновено почиват юли и август, записват се по-късно, така че все още има време да се прецени какво точно ще е отражението, каза Стоян Маринов.
Припомняме, че преди дни във Варна заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев каза, че се очаква ръст на туристите в страната през летния сезон.
Ботев разкри, че всички туроператори, които оперират на британския, скандинавския и централноевропейския пазар, декларират покачване на записванията.
В момента има над 12% повече визи, издадени от Беларус, има увеличение и на тези, издадени от Молдова, каза Бранимир Ботев.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна