IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
12:51 | 27 април 2014
Обновен: 01:02 | 23 юли 2024

Проектът за новото пристанище готов до края на годината

Проектът за новото пристанище готов до края на годината

По материала работи: Златина Добрева
Проектът за новото пристанище готов до края на годината

Поставили сме срок от 6 до 9 месеца да бъде завършен техническият проект за новия интермодален терминал във Варна, съобщи в морската столица министърът на транспорта Данаил Папазов. Той представи визията, техническите параметри и тръжната документация за проекта пред морския бранш. Новото пристанище ще се намира в ромския квартал „Максуда“ и ще бъде изградено върху 3 парцела, които са публично-държавна собственост. Проектантът ще бъде избран чрез международен конкурс, като вече има интерес от специалисти от Европа.

По думите на министъра ще бъдат изготвени и поне 2 идейни проекта за стария порт, като той най-вероятно ще бъде превърнат в атракционна зона. „Идеята е първо да се направи новата инфраструктура, където да се поеме обемът от товари, които сега обработва пристанище Варна-изток . Тук основното е, че се предвижда преместване на пътническия терминал. Първо, трябва да се премести главната дейност. Всичко друго са половинчати решения“, коментира Папазов. Той посочи още, че точната цена ще зависи от техническия проект, като засега е ясно, че кейовата стена ще бъде около 90 млн. лв. В новото пристанище ще има две специализирани кейови места за обработка на контейнери със зърно. Дълбочината на газене на порта ще е 12,5 метра. Той ще се проектира така, че транспортните връзки да отведат движението извън центъра на града. Това ще стане, като се изгради локално платно на бул. „Девня“, което ще насочва трафика към магистрала „Хемус“.

Коментари

Новини Варна