IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
12:53 | 24 април 2014
Обновен: 20:57 | 24 юли 2024

Ученици предлагат датчици за въглеродни емисии на комините

Ученици предлагат датчици за въглеродни емисии на комините

По материала работи: Златина Добрева
Ученици предлагат датчици за въглеродни емисии на комините

На комините да се поставят датчици, които да измерват въглеродните емисии, които се отделят. Ако нивата надвишават нормите, ще се налагат санкции на отговорните за това фирми или лица. Това е само една от екоидеите на няколко ученици от Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски“. Те са участвали в проект „Млади идеи за Европа“. Решенията им за околната среда са представени пред представители на Европейската комисия през януари. След като е написала есе и преминала интервю на английски дестокласничката Енита Христова бе избрана да представи проектите на учениците от страната ни в Брюксел. Друга екоидея на гимназистите от Варна е градският транспорт да се движи с биогориво. Младежите искат още да има повече зелени площи, както и домакинствата да ползват предимно енергоспестяващи уреди. Тийнеджърите се похвалиха, че от Европейската комисия са харесали решенията им за околната среда и са били обявени за реализуеми в бъдеще.
Варненската търговска гимназия работи по редица проекти на ЕС, стана ясно на пресконференция на нейното ръководство днес. Само по програма „Коменски“ се финансират две инициативи за общо 40 000 лв. В рамките на единия проект, който е под надслов „Европейска сага в драма“ учениците са представили пред свои връстници от Германия, Финландия, Латвия, Чехия и Турция легендата за Хан Кубрат и снопа пръчки, симвилизиращ единството на народа ни. За българския владетел тийнеджърите разказаха на среща между училищата-партньори във Вайден, Германия. Децата ще продължат да обикалят страните от Стария континент, а заключителната среща по проекта ще бъде във Варна.
„Децата обичат да работят по европейски проекти, понеже развиват много умения, които не могат да получат в час“, коментира главният учител Нели Вичева.
Училището се е включило и в програмата „Ученически практики“, като само за тази година ще се обхванат около 140 ученици. Целта е учащите да стажуват в реална работна среда, като за труда си получават възнаграждение.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна