IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
14:59 | 28 март 2014
Обновен: 11:22 | 20 април 2024

ТЕЦ Варна подаде жалба в ДКЕВР за забавени плащания от НЕК

ТЕЦ Варна подаде жалба в ДКЕВР за забавени плащания от НЕК

По материала работи: Златина Добрева
ТЕЦ – Варна, излиза на протестен митинг

Националната електрическа компания (НЕК) има задължения от 27,3 млн. лева към ТЕЦ Варна. Заедно с лихвите, сумата достига до 35,4 млн. лева. От години държавното дружество бави плащанията към топлофикацията и затова са застрашени работните места на повече от 300 души, работещи в централата. Това е записало ТЕЦ Варна в своя жалба за неизплатени задължения, изпратена до Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
НЕК дължи средства за доставяне на електрическа енергия. Забавянето затруднява оперативната работа на централата, която приключи 2013 година със загуба от 67,6 млн. лева, обясняват от топлофикационното дружество.
„За да изпълнява своята дейност, ТЕЦ Варна ЕАД е принуждавана да прибягва до банкови кредити, които допълнително утежняват и без това трудното финансово положение на централата“, се казва в съобщение на компанията, изпратено до медиите.
В позицията си от дружеството изтъкват и многократните разговори с НЕК по казуса с неплатените средства. На този етап обаче те са без ефект.
ТЕЦ Варна е собственост на ЧЕЗ България. Компанията придоби централата през 2006 година за 206 млн. евро. ТЕЦ Варна предоставя т. нар. „студен резерв“ за енергийната система на страната.
В последните години мощностите й бяха активирани на няколко пъти - при спирането на доставките на руски газ през януари 2009 година, за покриването на пиковите потребления през лятото на 2010 година, както и по време на стачните действия на миньорите от "Мини Марица-изток" през януари 2012 година.
Исканията за съдействие за неплатени средства се случват на фона на споровете между НЕК и трите електроразпределителни дружества за неплатени задължения. На този етап от ДКЕВР отхвърляха възможността да започнат процедура срещу НЕК, тъй като не бяха получили жалба за неизплатени средства от производители на електричество.
investor.bg

Коментари

Новини Варна