IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
14:45 | 13 март 2014
Обновен: 00:02 | 27 април 2024

Арктическата столица на Русия с интерес за инвестиции във Варна

Арктическата столица на Русия с интерес за инвестиции във Варна

По материала работи: Златина Добрева
Арктическата столица на Русия с интерес за инвестиции във Варна

Инвеститорски интерес и възможности за развитие на детския отдих във Варна и региона са проявили представители на Арктическата столица на Русия – Норилск, съобщиха от общинската пресслужба. Делегация, водена от кметът на града Олег Курилов и председателят на общинския съвет Роман Сотников, се срещна със зам.-градоначалника Пейчо Пейчев.
Норилск е арктическата столица на Русия. Градът е популярен най-вече с богатите си залежи на природен газ, злато, сребро, платина, никел и мед. Средната работна заплата в Норилск е 1508 евро, а средната пенсия - 424 евро. Нивото на безработица е изключително ниско – по-малко от 1%. Интересен е фактът, че на човек от населението се пада 10 тона сняг на година.
Снегопочистването е и дейността, за която се отделят най-много средства от местния бюджет. Норилск е отправна точка за повечето желаещи да покорят Арктика, защото градът е сочен като най-удобното място за стартиране на подобен преход.
„Тепърва ще започне оперативната дейност по реализирането на поетите ангажименти от двете страни, конкретни тематични разговори ще бъдат водени с отделните ресорните дирекции и заместник-кметове“, заяви Пейчо Пейчев.
„Жителите на нашия град отдавна знаят за черноморското крайбрежие на България. Тепърва ще разгледаме възможностите за туризъм в района на Варна, тъй като смятаме, че тук е най-доброто място за отдих на нашите деца и спортисти. Благодарни сме на община Варна за полезната информация по отношение на бизнес климата в района. Наше е задължението да предадем информацията към бизнеса в Норилск, ще съдействаме и на ваши инвеститори при проявен интерес", сподели кметът на 130 000-хилядния град Олег Курилов.
Руската делегация се срещна и с губернатора на Варна Иван Великов, както и с представители на Асоциацията на българските черноморски общини. По време на посещението в областна администрация бе засегната темата за високото качество на българските кадри в туризма и добрите перспективи за реализацията им в северния град.
Слав Любомиров

Коментари

Новини Варна