IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
14:05 | 13 март 2014
Обновен: 22:24 | 12 април 2024

Наши експерти нищят риболова в Солун

Наши експерти нищят риболова в Солун

По материала работи: Златина Добрева
Наши експерти нищят риболова в Солун

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Майдън Сакаджиев и експерти от агенцията са сред участниците в конференция на тема „Глобалният риболовен капацитет – намиране на баланс“, която започна в Солун.
Конференцията се организира от еврокомисаря по морско дело и рибарство Мария Даманаки. На срещата присъстват високопоставени представители от правителствата на трети страни, регионални организации за управление на риболова, държавите членки на ЕС, както и членове на Европейския парламент и заинтересовани страни. Основните теми на конференцията са „Ролята на вземащите решения в справянето със свръхкапацитета“ и „Международно управление на капацитета – моментна снимка“.
„Свръхриболовът и прекомерният риболовен капацитет продължават да застрашават устойчивостта на световната индустрия и оцеляването на рибните запаси. Това е заплаха за крайбрежните общности, особено в развиващите се държави и малките островни държави, които разчитат на рибарството за своите доходи и прехрана. Прекомерният риболовен капацитет също така подтиква към незаконни, недекларирани и нерегулирани риболовни дейности. Риболовният свръхкапацитет е глобален проблем и трябва да бъде решен на международно ниво“, се казва в писмо на еврокомисар Мария Даманаки.
Целта на международната конференция в Солун е да се даде начало на по-сериозни глобални действия за управление на риболовния капацитет. Един от резултатите от това събитие се очаква да бъде общо изявление относно управлението на капацитета, което единомислещите страни биха могли да подпишат съвместно.

Коментари

Новини Варна