IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
06:19 | 19 февруари 2014
Обновен: 07:31 | 24 април 2024

Варна е лидер в областта на доброволчеството

Варна е лидер в областта на доброволчеството

По материала работи: Златина Добрева
Варна е лидер в областта на доброволчеството

Варна е водеща община в България в създаването на условия за рaзвитие на доброволчеството. Това стaна ясно по време на кръгла маса "Младежко доброволчество в спорта", която се проведе в София. Организатор на събитието е Асоциацията за развитие на българския спорт.
В нея се включиха представители на министерството на младежта и спорта, Националната спортна академия, Националния център ”Европейски младежки програми и инициативи”,  неправителствени организации.
Добрите практики в тази област на община Варна представиха Лилия Христова, директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт”, както и Нора Стефанова и Мирослав Тодоров от варненски НПО-та.
Споделен беше положителния опит в работaта на община Варна с младежкия сектор в областта на доброволчеството като модел за активно европейско гражданство и младежко участие. Като пример бе посочен най-големият младежки фестивал във Варна - „Фън сити“, който се реализира с помощта на над 50 доброволци - част от Общинска младежка доброволческа служба.
През м.г. 20 неправителствени организации приеха 103 доброволци чрез Младежка доброволческа служба. В летните доброволчески стажове се включиха 97 доброволци, които работиха в 12 институции в града, съобщават от пресслужбата на общината.  В организацията на Световните работнически спортни игри, на които Варна беше домакин и в които участие взеха над 3000 състезатели, се включиха около 50 варненски доброволци. През тази година предстои домакинството на Международната ветроходна регата „Тол шипс”, в която се очаква да се включат около 35 кораба от 11 държави, а участие ще вземат над 80 доброволци, предимно студенти от варненските университети.
Работата с младите хора е важен приоритет за кмета Иван Портних.  Доказателство за специалното внимание, което местната власт отделя на работата с тях, са предвидените средства в бюджета за тази година - 400 000 лева за младежки дейности и близо 1 милион лева за спорт. Международен проект „Младежки столици в действие” на стойност 192 528 евро пък Варна ще реализира съвместно с още пет европейски града. Активно върви и подготовката по кандидатстване за младежка столица на Европа през 2017 г.

Коментари

Новини Варна