IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
09:31 | 11 февруари 2014
Обновен: 13:00 | 13 май 2024

Оборотът на търговците на дребно нараства

Оборотът на търговците на дребно нараства

По материала работи: Златина Добрева
Оборотът на търговците на дребно нараства

Оборотът в търговията на дребно през последния месец на 2013 г. е нараснал. Това сочат данни на Националния стастически институт. Нарастването е с едва 0,4%, като тук благоприятната тенденция не засяга търговията с автомобили и мотоциклети. Минималният растеж е спрямо ноември 2013 г.
През декември 2013 г. оборотът нараства спрямо предходния месец в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 2%. В търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита растежът е с 1,2%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – 1%, а в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0,6% . Намаление е регистрирано в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 3,9%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 1,5%, и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали, и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с по 0,8%.
Не съм забелязала увеличение на оборота си. Как ги смятат тези неща, не мога да си обясня, каза пред „Черно море“ продавачката на плодове и зеленчуци Стефка Петрова. Аз мисля, че ситуацията не е толкова розова, защото хората нямат пари и не купуват. Преди време по-лесно се изкарваше печалба от плодовете и зеленчуците, днес не е така, обясни Петрова. Тя твърди, че работи почти на загуба.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна