IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
11:18 | 31 януари 2014
Обновен: 07:56 | 24 април 2024

Рибари получиха електронни дневници

Рибари получиха електронни дневници

По материала работи: Златина Добрева
Рибари получиха електронни дневници

Първите 15 капитани на риболовни кораби вече са обучени да използват електронната информационна система за регистрация и обмен на данни за извършените риболовни дейности, съобщи за „Черно море” Бейхан Хасанов, началник на отдел „ Риболовен контрол”- Варна, към ИАРА. Става дума за така наречения риболовен електронен дневник.
Европейското законодателство изисква капитанът на риболовния кораб да може онлайн да подава към специален сървър информация за местоположението, скоростта, пристанището на тръгване и на пристигане на кораба, вида и количеството на уловената риба, както и други данни за риболовния процес.
По време на обучението всеки от капитаните получи таблет, предоставен безвъзмездно от агенцията, каза Бейхан Хасанов. По неговите думи това е първата стъпка към цялостното въвеждане на електронните дневници. Предстоят курсове и с други групи, като не се изключва и вариантът вече обучените да предават своите знания и опит на други свои колеги.
Използването на електронните дневници ще спести на рибарите тежките бюрократични процедури по попълване на документите на хартиен носител и задължението им да ги предоставят в агенцията в срок от 48 часа. Сроковете са много кратки, а времето е динамично. Чрез електронния дневник цялата информация се попълва онлайн още преди корабът да е пристигнал в пристанището. Контролът се осъществява по време на разтоварването на улова и тогава се засичат заявените и действително разтоварени количества. Първоначално до адаптирането на капитаните и до уточняване на детайлите на електронната система ще се наложи да се използват и двата начина за подаване на информация - на хартиен носител и използването на електронен дневник, обясни шефът на отдел „Риболовен контрол”–Варна.

Коментари

Новини Варна