IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
13:42 | 16 януари 2014
Обновен: 14:20 | 19 април 2024

Земеделци избират как да ги облагат

Земеделци избират как да ги облагат

По материала работи: Златина Добрева
Земеделци избират как да ги облагат

Земеделски производители, регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), вече ще имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им. Това съобщиха от пресцентъра на НАП.
Доходите ще се облагат с данък върху годишната данъчна основа от стопанска дейност като едноличен търговец само ако земеделският производител избере този ред на облагане. Изборът ще става с декларацията, която за 2014 година се подава в срок до края на месеца.
Ако земеделците не подадат такава декларация за доходи, придобити след 1.І. 2014 г., те ще се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа, като при формирането на облагаемия доход ще могат да приспадат само нормативно-определените разходи (60 или 40 на сто в зависимост от вида на произвежданата продукция), казват от НАП.
Декларацията се подава лично от земеделския производител или негов упълномощен представител в териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде и по пощата с обратна разписка.

Коментари

Новини Варна