IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
05:01 | 6 юни 2014
Обновен: 18:17 | 17 април 2024

2656 персонални кода издали от НАП-Варна

2656 персонални кода издали от НАП-Варна

По материала работи: Златина Добрева
НАП алармира за важни срокове

2656 персонални идентификационни кода са издадени от Националната агенция за приходите (НАП) във Варна, съобщиха от пресцентъра на институцията.
Така наречените ПИК кодове позволяват на служителите да установят върху каква сума ги осигурява работодателя, а така също да получат информация за данните в индивидуалните им партиди по Допълнителното задължително пенсионно осигуряване.
Данъчните съветват и всички сезонни работници, които започват работа през активния летен сезон по Северното Черноморие, да получат ПИК от офисите на НАП по постоянен адрес. Услугата, предоставяна от НАП за издаване на ПИК, е напълно безплатна.
Работниците, които са установили нередности при регистрацията на трудовите им договори и внасянето на осигурителните им вноски, да подадат сигнал в НАП. Това те могат да направят на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.
Междувременно стана ясно, че 15 400 физически лица са получи обаждане от данъчните през последния месец, съобщиха от пресцентъра на НАП.
Прозвънените граждани не са си платили декларираните данъци за довнасяне по годишните декларации за облагане на доходите, казаха от НАП. Общо задълженията на тези хора към държавния бюджет възлизат на 5.5 милиона лева.
Към момента не е ясно колко от тези 15 400 души са варненци. От пресцентъра на НАП в морската столица все още не разполагат с подобна информация.
Предишни кампании на НАП са доказали, че телефонният контакт е ефективен и евтин метод за насърчаване на клиентите да покрият дълговете си към бюджета. Данните сочат, че след телефонен разговор над 70% от длъжниците внасят задълженията си в уговорения срок, категорични са данъчните.
Невнасянето на данъка върху доходите в 14 дневен срок след позвъняването води до стартиране на процедура за принудително събиране на дълговете. Един от най-често използваните способи за събиране на неплатен данък върху доходите е налагането на запор върху заплатата на длъжника. От НАП уверяват, че ако в двуседмичния срок след позвъняването постъпи плащане или длъжникът даде обезпечение, към запор няма да се пристъпва.

Коментари

Новини Варна