IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
18:14 | 24 юли 2014
Обновен: 21:33 | 16 април 2024

Върховният съд иска санкции за Варчев

Върховният съд иска санкции за Варчев

По материала работи: Слав Велев
Върховният съд иска санкции за Варчев

Ремонтът на зала "Конгресна" продължава да зацикля 

Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на "Ателие Серафимов - Архитекти" ООД срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията, съобщи кметът Иван Портних пред агенция "Фокус". Според висшите магистрати регулаторният орган е спазил всички закони и процедури, отменяйки решението. Те обаче искат Комисията отново да преразгледа документите от конкурса и да наложи ново определение, в което заради нарушенията при избора на фирма-проектант да бъдат наложени и санкции на възложителя в лицето на шефа на Двореца Симеон Варчев.

През април КЗК обяви избора на проектант за реконструкцията на зала "Конгресна" за незаконосъобразен и върна процедурата за ново разглеждане на офертите. До такова обаче не се стигна, защото от ДКС ЕАД спечелиха във ВАС дело за предварително произодство и подписаха договор с проектанта преди решението на съда по същество.

Новото и окончателно решение на съда е с дата 10 юли 2014 г., но от Двореца на културата и спорта ЕАД не са намерили за нужно да информират за това принципала си - Общинския съвет, който в понеделник гласува споразумение между Общината и дружеството за ремонт на зала "Конгресна", показва проверка на ВарнаУтре.bg.

"На 10 юли Върховният административен съд потвърждава, че проведената от управата на Спортна зала процедура е незаконосъобразна – изборът на проектант е незаконосъобразен, и на практика възлага на КЗК да наложи глоба на управата на спортна зала за това решение. На практика към момента има идеен проект, а не технически, с което следващата обявена от ръководството на Спортна зала обществена поръчка за избор на изпълнител беше нереална и като срокове, и в действителност по същина. Именно затова намерихме юридическата форма, в която да бъде възложено на изпълнител, който е избран с обществена поръчка преди три години да осъществява подобни дейности на територията район “Приморски”, където е Спортна зала”, коментира кметът.

"По темата имаше много спекулативни внушения за нередности и непрозрачност. Направих най-прозрачния акт - внесох предложение до Общинския съвет, който всъщност е принципал на търговското дружество, което стопанисва спортна зала, да бъдат взети мерки и да бъде използвана законова форма, която имаме, за възлагане на ремонта. Процедурите, с които управата на спортна зала беше започнала във времето, очевидно водеха първо до невъзможност към датата на инспекцията на Европейската федерация в средата на ноември ние да сме покрили критериите или с други думи Варна нямаше да може бъде домакин на Европейското първенство по волейбол. И второ – с реална заплаха средствата да не могат да бъдат усвоени през тази година и директно да бъдат загубени, защото средствата са по Министерско постановление и, ако не бъдат усвоени в рамките на бюджетната година, ние трябва да ги върнем", обяснява Иван Портних.

“Волейболът във Варна е изключително обичан спорт. Знаем добре, че залата е винаги пълна и би било грехота да не направим необходимото Варна да има обновена Спортна зала и да бъде домакин на това голямо събитие. Най-вероятно през следващата година Варна ще е домакин и на Европейското първенство по гимнастика, един също изключително значим форум. Радвам се, че в крайна сметка предложението ми бе гласувано от Общинския съвет. Това ни дава реален шанс да не загубим парите и да бъдем домакин на Европейското първенство по волейбол”, допълва кметът на Варна Иван Портних.

Коментари

Новини Варна