IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
18:06 | 8 октомври 2014
Обновен: 15:20 | 17 април 2024

Все повече варненски работодатели наемат целогодишно сезонните си работници

Все повече варненски работодатели наемат целогодишно сезонните си работници

По материала работи: Слав Велев
Все повече варненски работодатели наемат целогодишно сезонните си работници

Забелязва се намаляване на тенденцията работодателите, които наемат служители за сезонна работа – ресторантьори и хотелиери, да сключват шестмесечни договори, след което да освобождават персонала си. Въпреки добрата тенденция това все още това е предпочитаната практика, заяви пред Дарик шефът на бюрото по труда във Варна Божидар Михайлов.

„Ако в края на август 2012 г. сме имали 8000 регистрирани безработни, сега сме с близо 2000 по-малко. Това говори за устойчиви работни места и за това, че все повече фирми оставят хората си на работа. Предпочитат да плащат заплати на персонала си и да ги държат без да ги освобождават. Идеята е да запазят добрия си персонал и да могат да стартират нормално следващия сезон“, обясни Михайлов.

Шефът на бюрото по труда сподели още, че в края на месеца се е провела младежка трудова борса, в която са се включили редица работодатели. „Вследствие на тази борса имаме обявени над 200 позиции. Търсят се млади хора и такива, които имат опит“, допълни Божидар Михайлов.

6360 души е бил броят на регистрираните безработни в бюрото по труда във Варна за месец август, което нарежда морската столица на второ място с най-ниска безработица след София. Все още не са излезли данните за септември, но според Михайлов едва ли те ще се различават значително от августовските. По-сериозен ръст на регистрираните безработни лица се очаква в средата на октомври.

 

Коментари

Новини Варна