IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
13:06 | 28 ноември 2020
Обновен: 10:46 | 25 април 2024

Искат компенсации от 100 млн. лв. заради затварянето на ресторантите

Ограничението пречи на обслужването на бизнес туристите

По материала работи: Ставри Таргов
Искат  компенсации от 100 млн. лв. заради затварянето на ресторантите

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява за включването на хотелите в компенсациите и мерките на правителството срещу затварянето на бизнеси за три седмици. Това обяви Георги Щерев, председател на организацията пред TravelNews.

Причината е забраната за работа на ресторантите в хотелите. Не можем да си обслужваме гостите с храна, а реално местата за настаняване не са затворени в заповедта на министъра на здравеопазването, обясни Щерев. Заради ситуацията хотелите имат откази от посещения и нямат нови резервации до 21 декември 2020 г.

Изчисленията на БХРА са, че загубите ще бъдат в размер на 100 млн. лв. за обектите и настояват да бъдат компенсирани от държавата. Другият вариант е да бъдат отворени ресторантите на хотелите само за гостите при спазване на всички противоепидемични мерки. Изцяло да бъде забранено влизането на външни хора, обясни Георги Щерев. Според него по този начин се работи в останалите страни от ЕС.

Забраната за работа на ресторантите в хотелите, особено в градовете, е пречка за обслужването на бизнес туристите, които са в командировка. На практика те няма къде да се хранят, подчерта Щерев.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова вече поиска да отпадне забраната за работа на ресторантите в хотелите. Тя изпрати писмо до здравния министър проф. Костадин Ангелов. Николова настоя да работят при строги противоепидемични мерки и необходимата дистанция.

Коментари

Новини Варна