IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Икономика
12:00 | 9 март 2021
Обновен: 14:31 | 24 април 2024

Между 100 000 и 130 000 евро върви готова селска къща край Варна

По-голямо търсене има на имоти с по-ниска цена, които изискват ремонт

По материала работи: Ставри Таргов
Между 100 000 и 130 000 евро върви готова селска къща край Варна

В района около Варна средните цени на готовите за живеене селски къщи са между 100 хил. и 130 хил. евро, а на тези за ремонт - между 45 хил. и 65 хил. евро, показват данни на компания за недвижими имоти. Заради засиления интерес цените на селските къщи през последните месеци се покачват. Това съобщава "Труд".

По-голямо търсене има на имоти с по-ниска цена, които изискват ремонт. Има и търсене на имоти от висок клас, но купувачите на такива къщи са сравнително по-малко.

Най-предпочитани са районите в близост до Варна, които осигуряват уединение от градската среда и в същото време са на малко разстояние от града. Най-търсени са къщите в квартал „Изгрев“, местност „Пчелина“, както и „Траката“, „Акчелар“, „Сотира“ и „Свети Никола“. Що се отнася до селата около Варна, най-предпочитаните са Приселци, Близнаци, Кичево, Куманово, Яребична, Орешак.

Купувачите са предимно хора на средна възраст, които вече са отгледали децата си и могат да обърнат повече внимание на собствените си нужди – спокойствие, тишина, чист въздух и дистанциране от стреса на големия град.

Продавачи са предимно възрастни хора, за които е трудно да живеят на село и предпочитат да бъдат по-близо до децата си.

Възрастните хора имат нужда от аптека, трябва да са близо до болница и магазин за хранителни стоки. А обезлюдените български села не могат да осигурят тези удобства на жителите си. Затова възрастни хора са принудени да продадат имотите си и да се пренесат в по-голям град.

Сключването на сделка със стара селска къща в района на Варна отнема между две седмици и месец и половина, като периодът зависи от скоростта на изваждането на необходимите документи за имота.

В района около Варна няма много проекти за изграждане на нови къщи. Строителните предприемачи са фокусирали дейността си предимно в града. Затова на пазара има предимно стари къщи.

Въпреки това някои от тях са в отлично състояние и човек може веднага да се нанесе, без да е необходим някакъв ремонт.

Интересът към селските къщи не е временна мода, породена от коронавируса, а тенденция, която ще се запази и след края на пандемията, смятат брокери на имоти. Хората разбраха предимствата, които дава една селска къща.

А след като първите купиха имоти на село, към тях ще се присъединят техни роднини и приятели, които също ще искат да имат място, където да прекарват уикендите със семейството си.

Интересът към селските къщи ще бъде подхранван и от по-високите цени на апартаментите в големите градове. В повечето развити страни пътуването между 10 км и 50 км до работното място отдавна е нещо нормално.

Пандемията промени нагласата на българите и за много от тях животът в селска къща се превръща в добра алтернатива на големия град.
 

Коментари

Новини Варна