IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
09:00 | 25 юни 2021
Обновен: 13:32 | 25 април 2024

Руснаците рязко спряха да продават имотите си по морето. Какво ли се промени?

В момента има застой и изчакване

По материала работи: Ставри Таргов
Руснаците рязко спряха да продават имотите си по морето. Какво ли се промени?

Руснаците рязко спряха да продават имотите си по морето, твърдят брокери. Тенденцията за продажба на жилища е била преди една година, но в момента има застой и изчакване. Заради търсенето на имоти за продажба от руснаци, цените на жилищата са скочили с 10 %.

Преди две години, когато рублата рязко се срина, много руснаци, които живеят в квартала "Малката Москва" в Поморие, са продали жилищата си. Сега обаче такава тенденция не се забелязва.

"Голяма част от имотите се продадоха. И вече, ако в една сграда е имало само руснаци, в момента са 50/50 с българите. Тоест, половината от имотите са продадени", каза мениджърът на агенция за недвижими имоти в Поморие Христина Манджаджоиева.

"Имах възложена задача да проуча дали искат да си продават имотите, тъй като в момента имаме недостиг на имоти, и всички ни отговориха: "Не искаме да продаваме, на нас ни харесва тук", сподели брокерът Мария Туджарова.

"Тенденция, че руснаците се освобождават от жилищата си в Поморие, няма. Искам само да припомня, че близо 6 000 апартамента се водят на руски граждани.

На 28 юни очакваме да започнат да пристигат руснаци и се надявам, че Поморие отново ще посрещне своите гости и собственици на апартаменти", коментира кметът на Поморие - Иван Алексиев.

Според брокерите информацията, че 90% от руснаците продават имотите си по морето - е заблуждаваща.

"Доста хора дойдоха тук с идеята да купят два имота на цената на един, а то се оказа, че е точно обратното. Цената отива нагоре", допълни Мандаджиева.

Брокери казват още, че имотите си у нас продават най-вече руски пенсионери, които заради рязкото обедняване след срива на рублата не могат да поддържат жилищата си, както и собственици на имоти, които са ги давали досега под наем.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна