IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
10:00 | 15 юли 2021
Обновен: 21:39 | 27 април 2024

Зеленчуци и захар – удрят тавана във варненските бакалии. Да видим цените!

Тази тенденция е от години и е трудно да се обясни, смята експерт

По материала работи: Ставри Таргов
Зеленчуци и захар – удрят тавана във варненските бакалии. Да видим цените!

Цените на храните в малките градове са по-високи, докато голямата конкуренция води до по-евтини стоки в по-големите населени места, показват данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

Има и изключения, които зависят от логистиката и търговските практики, обясни председателят ѝ Владимир Иванов.

Той даде за пример Благоевград, който държи първенството по цени на хранителните стоки. В същото време олиото в Пловдив (район, в който се отглежда много слънчоглед) е по-скъпо отколкото в София. Пазарът е разнообразен, важното е водещият принцип да е този на търсенето и предлагането, допълни той.

Захарта, картофите и някои други зеленчуци във Варна се продават на цени, които са едни от най-високите в страната, каза още Владимир Иванов, Според него тази тенденция е от години и трудно може да се обясни, може би варненци са по-платежоспособни или пък причината е това, че Варна е курортен град, коментира Иванов.

По данни на комисията олиото е поскъпнало с 52% през последната една година, като основната причина е лошата реколта от слънчоглед през 2020 г. В момента се наблюдава свръхпредлагане на слънчоглед и това ще доведе до понижение на цената, което крайните потребители ще усетят до края на годината, прогнозира експертът.

По думите му същата е тенденцията и при брашното заради очакваната добра реколта от пшеница, Не се наблюдава поскъпване при останалите хранителни продукти. Дори и да има такова, то е в рамките на 1-2 процента, съобщава "Труд".

Коментари