IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
14:30 | 23 юли 2021
Обновен: 23:10 | 16 април 2024

Проверяват качеството на храната в ресторанти в хотели и крайбрежни заведения

1 обект е затворен, издадени са 52 предписания

По материала работи: Ставри Таргов
Проверяват качеството на храната в ресторанти в хотели и крайбрежни заведения

Продължават засилените проверки на инспекторите от Агенцията по безопасност на храните в заведенията за хранене по Черноморието. Те следят за спазването на противоепидемичните мерки, за годността на хранителните продукти, както и правилното им съхранение и маркировка.

Под прицела на проверяващите във Варна и в близките курорти са ресторантите в хотелските комплекси и крайбрежните заведения за хранене. В капанчетата край морето през деня няма много клиенти. Тези, с които разговаряхме, бяха доволни.

От началото на юни инспекторите са проверили над 400 обекта в областта. Един от тях е затворен, тъй като е работел без регистрация. Издадени са 52 предписания.

Най-честите нарушения са лошото противоепидемична защита на храните по блок-масите в хотелите, както и неточната информация на етикетите.

"Нарушения са открити и по отношение на материално-техническа база, структура и оборудване, некоректно водене на записи към системите за самоконтрол", каза д-р Костадинка Маринова от отдел "Контрол на храните" в ОДБХ Варна.

Проверката на инспекторите започва от продуктите във фризерите на заведенията. Те трябва да се съхраняват при температура не по-висока от минус 18 градуса. Храните трябва да са в срок на годност и да имат сертификат за произход. За няма замърсяване на продуктите в кухнята, почистване трябва да се прави на всеки час.

"Следи се за хигиена на персонала, хигиена на помещения и оборудване, осигуряване на дезинфекциони средства, използване на лични предпазни средства. При нарушения, които застрашават здравето на потребителя, се стига до затваряне на обекта", каза д-р Костадинка Маринова от отдел "Контрол на храните" в ОДБХ - Варна.

Ако станат свидетели на нарушения в заведенията, клиентите трябва да подадат сигнал на горещия телефон, публикуван в сайта на Агенцията по безопасност на храните. Засилените проверките ще продължат до края на септември, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна