IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
13:45 | 23 август 2021
Обновен: 05:22 | 24 септември 2022

Административен съд – Варна, осъди БНБ да заплати обезщетение за имуществени вреди

Ищецът имал депозити в КТБ

По материала работи: Ставри Таргов
Административен съд – Варна, осъди  БНБ да заплати обезщетение за имуществени вреди

Със свое Решение Административен съд – Варна, осъди  Българска народна банка да заплати на Ю.П.Й. обезщетение за имуществени вреди в размер на близо 5 000 лв., претърпени в периода от 25 юли 2014 г. до 06 ноември 2014 г., вследствие на извършено от Българска народна банка  нарушение на правото на Европейския съюз, изразяващо се в невземане на решение за обявяване неналичност на депозитите в „Корпоративна търговска банка“ АД в императивния срок от пет работни дни, съгласно приложима с директен ефект разпоредба на Европейския парламент и на Съвета, относно схемите за гарантиране на депозити.

Делото е образувано по два иска на Ю.П.Й. против Българска народна банка за сумата от 500 лв., представляваща лихва за забавено плащане на сумата от 100 000 евро, представляваща гарантиран размер на вложенията на ищцата в „Корпоративна търговска банка“ АД и за сумата от 32 950 лв., представляваща разлика между размера на вложенията на ищцата в „Корпоративна търговска банка“ АД и изплатения ѝ гарантиран депозит.

В хода на делото, по искане на страните, съдът допусна и прие съдебно-счетоводна експертиза (ССЕ), с цел да се изчисли размера на лихвата в лева, начислена върху сумата от 196 000 лв., както и размера на законната лихва за забава върху сумата.

Съдебният състав, воден от разбирането, че за извършеното нарушение на правото на ЕС БНБ дължи обезщетение само за периода на забава – от момента, в който реално ищцата е трябвало да има достъп до депозита си до момента, в който нарушението е преустановено, а именно за периода от 25 юли 2014 г. до 06 ноември 2014 г. и основавайки се на приетото заключение на ССЕ, определи реално претърпяната от ищцата  вреда по смисъла на чл.4 от ЗОДОВ, която е в размер на 4382.32 лв. Съдът реши, че над този размер и извън периода 25 юли 2014 г. – 06 ноември 2014 г., претенцията е недоказана и следва да се отхвърли като неоснователна. 

Съдът отхвърли иска на Ю.П.Й. срещу Българска народна банка, с който се претендира обезщетение за имуществена вреда за сумата от 32 950 лева, представляваща разлика между размера на вложенията на ищцата в КТБ и изплатения ѝ гарантиран депозит, причинена от неправомерни действия, нарушаващи приложими с директен ефект норми на Общностното право и неправомерно бездействие, изразяващо се в неупражняване на ефективен и ефикасен банков надзор, вменен по силата на чл.2 ал.6 от Закона за Българска народна банка.

В своето решение съдът съобразява решение на Съда на ЕС от 2018 г. Делото е образувано по отправено от VІІІ съдебен състав на Административен съд – Варна,  преюдициално запитване до Съда на ЕС.

Съдът, като взема предвид решението на Съда на ЕС по дело С-501/18 и разпоредбата от ЗОДОВ, според която, когато закон или указ е предвидил специален начин на обезщетение, този закон не се прилага, съдът намира за неоснователен искът на Ю.П.Й. срещу БНБ, с който се претендира обезщетение за имуществена вреда за сумата от 32 950 лева, представляваща разлика между размера на вложенията на ищцата в КТБ и изплатения ѝ гарантиран депозит, причинена от неправомерни действия, нарушаващи приложими с директен ефект норми на Общностното право и неправомерно бездействие, изразяващо се в неупражняване на ефективен и ефикасен банков надзор. 

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му.

 С пълния текст на Решението можете да се запознаете тук: https://portalextensions.justice.bg/api/public/downloadact?guid=c55e03d6-6215-4b54-ad93-b77ddbd11320

Коментари

Новини Варна