IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
08:00 | 24 септември 2021
Обновен: 21:30 | 15 март 2024

Билетчето за градския транспорт във Варна става 1,50 лв.

Ако го купим в автобуса, цената му е 2 лв., целта е да се стимулира използването на абонаментни карти

По материала работи: Ставри Таргов
Билетчето за градския транспорт във Варна става 1,50 лв.

Комисията по финанси и бюджет към Общинския съвет одобри новите цени на билетите и картите за пътуване в градския транспорт на Варна. Ако промените получат одобрението и на местния парламент, жителите на града ще пътуват с по-евтини месечни карти, но с по-скъпи еднократни хартиени билети.

“Целта е да се стимулира използването на абонаментни карти, а билети да се купуват от машините в превозните средства само в краен случай. Към момента 95% от приходите са от еднократни билети“, заяви пред съветниците инж. Младен Иванов, изпълняващ длъжността директор на ОП „Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение“ /ТАСРУД/.

Цената на билета, купен от машина на спирка, се повишава на 1,50 лв. Закупените в самите превозни средства билети ще струват по 2 лева. При покупка на превозен документ през интернет сайт или мобилно приложение цената ще е 1,20 лв. Еднократното пътуване с предплатена карта остава 1 лв.

Въвеждат се персонализирани карти за постоянно пътуващите граждани, които ще се по-евтини от досегашните. Едномесечна карта за всички линии ще е 40 лв., a за три месеца – 110 лв. Ще се предлагат и неперсонализирани карти, както досега, като те ще са малко по-скъпи от поименните документи за пътуване.

Друга промяна е, че цените на всички карти в общината се изравняват. Т.е., абонаментните превозни документи до варненските села и курорти стават на цената на градската карта. „Това означава, че хората от Константиново и Каменар примерно няма да си купуват веднъж карта до Варна и втори път – за пътуване из самия град, а ще ползват една карта“, поясни инж. Иванов.

Цените на пенсионерските карти остават без промяна. На досегашните цени ще бъдат и ученическите карти, като новото при тях е, че те ще важат от дата до дата.

По време на заседанието председателят на транспортната комисия Венцислав Сивов представи свое предложение за цени на превозните документи. Понеже беше направено устно, а включваше много промени, съветниците поискаха то да бъде внесено в писмен вид, за да може до заседанието на Общинския съвет да се запознаят с него и на сесия да решат кое от двете предложения да подкрепят.

Коментари

Новини Варна