IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
13:15 | 3 ноември 2021
Обновен: 03:39 | 26 април 2024

Очаква се ново поскъпване на хляба и месото

Цената на брашното в момента е на рекордно високи нива

По материала работи: Ставри Таргов
Очаква се ново поскъпване на хляба и месото

Хлябът и хлебните изделия ще продължат да поскъпват заради високите цени на тока, газа и горивата. Това прогнозира в интервю за Радио Варна Мариана Кукушева, която е председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Трудно е да се прогнозира колко ще е поскъпването, при различните производители ще е различно, каза Кукушева. Тя уточни, че цената на брашното в момента е на рекордно високи нива, невиждани от 15 години насам, а тази цена е един от основните фактори, които определят стойността на крайния продукт. Мариана Кукушева отново настоя ДДС за основните хранителни продукти да бъде намален на 9 процента.

„За една година цената на тока се увеличи над 200 процента, цената на газа също гони 200 процента увеличение. В същото време разходите за горива скочиха с 50 на сто. Цената на тон брашно е невиждано висока – около 1000 лева.

Сами разбирате, че в тази ситуация, няма как цената на крайния продукт да остане непроменена. Когато говори бизнесът е едно, но ние се притесняваме, че потреблението пада и може да заговорят потребителите. Тогава нещата няма са мирни и тихи“, каза Кукушева.

За намаляване на ДДС за храните настояха и от Асоциацията на месопреработвателите в България. Председателят на браншовата организация Диляна Попова напомни, че в много страни от ЕС този данък е доста по-нисък, отколкото у нас, а в някои дори е 0 процента. Очаква се поскъпване на месото и колбасите, ако цената на тока за бизнеса продължи да се покачва. Това прогнозира Диляна Попова. Около 60 процента от суровината, с която работят предприятията в тази индустрия, е внос.

„Цените на месото, което се внася от ЕС все още не са повишени и това позволява да се задържа цената на колбасите у нас. Това задържане обаче няма да продължи дълго, защото себестойността на крайния продукт се определя, не само от цените на тока и газа за бизнеса. Друг фактор е цената на фуража, която също бележи сериозен ръст.

Трети проблем е липсата на кадри в месопреработвателната индустрия. Работата е тежка, няма желаещи и за да привличат кадри, работодателите дават сравнително високи заплати. Това също се отразява върху цената на крайния продукт“, каза още председателят на браншовата организация.
 

Коментари

Новини Варна