Очаква се ново поскъпване на хляба и месото

Цената на брашното в момента е на рекордно високи нива

Очаква се ново поскъпване на хляба и месото

Хлябът и хлебните изделия ще продължат да поскъпват заради високите цени на тока, газа и горивата. Това прогнозира в интервю за Радио Варна Мариана Кукушева, която е председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Трудно е да се прогнозира колко ще е поскъпването, при различните производители ще е различно, каза Кукушева. Тя уточни, че цената на брашното в момента е на рекордно високи нива, невиждани от 15 години насам, а тази цена е един от основните фактори, които определят стойността на крайния продукт. Мариана Кукушева отново настоя ДДС за основните хранителни продукти да бъде намален на 9 процента.

„За една година цената на тока се увеличи над 200 процента, цената на газа също гони 200 процента увеличение. В същото време разходите за горива скочиха с 50 на сто. Цената на тон брашно е невиждано висока – около 1000 лева.

Сами разбирате, че в тази ситуация, няма как цената на крайния продукт да остане непроменена. Когато говори бизнесът е едно, но ние се притесняваме, че потреблението пада и може да заговорят потребителите. Тогава нещата няма са мирни и тихи“, каза Кукушева.

За намаляване на ДДС за храните настояха и от Асоциацията на месопреработвателите в България. Председателят на браншовата организация Диляна Попова напомни, че в много страни от ЕС този данък е доста по-нисък, отколкото у нас, а в някои дори е 0 процента. Очаква се поскъпване на месото и колбасите, ако цената на тока за бизнеса продължи да се покачва. Това прогнозира Диляна Попова. Около 60 процента от суровината, с която работят предприятията в тази индустрия, е внос.

„Цените на месото, което се внася от ЕС все още не са повишени и това позволява да се задържа цената на колбасите у нас. Това задържане обаче няма да продължи дълго, защото себестойността на крайния продукт се определя, не само от цените на тока и газа за бизнеса. Друг фактор е цената на фуража, която също бележи сериозен ръст.

Трети проблем е липсата на кадри в месопреработвателната индустрия. Работата е тежка, няма желаещи и за да привличат кадри, работодателите дават сравнително високи заплати. Това също се отразява върху цената на крайния продукт“, каза още председателят на браншовата организация.
 

Новини

Коментари

Икономика
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата