IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Икономика
08:45 | 1 декември 2021
Обновен: 14:54 | 28 март 2024

Варненски хотелиери плашат с фалити, затварят врати! Има ли кой да ги чуе?

Причината - скъпият ток за бизнеса

По материала работи: Ставри Таргов
Варненски хотелиери плашат с фалити, затварят врати! Има ли кой да ги чуе?

Заради рязкото поскъпване на тока няколко целогодишни хотела във Варна затвориха, каза председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в крайморския град Павлин Косев пред БТА. По думите му скокът на еленергията е между 3 и 5 пъти, и ако преди собствениците на местата за настаняване са плащали около 115 лева на мегаватчас, в момента дават между 400 и 550 лева в зависимост с коя фирма-доставчик имат договор.

Хотелиерите не могат да вдигнат толкова рязко крайните цени, тъй като голяма част от пакетите са договорени предварително с туроператорите, като част от сумите дори са предплатени, обясни Косев. По думите му при форсмажорни обстоятелства извънредните разходи се покриват от печалбата на хотела.

Допълнителен проблем за градските целогодишни хотели е и фактът, че повечето от тях работят с корпоративни клиенти. Всяка фирма има определен бюджет за командировките на служителите си, който обаче няма как да бъде коригиран поне до края на тази година, обясни Косев.

Според председателя на Асоциацията, ако не бъдат взети адекватни решения на държавно ниво, има реална опасност да се стигне до фалити на хотели. По думите му в момента част от мениджърите на места за настаняване са принудени да вземат нестандартни решения - затварят етажи от сградите, заведения, съкращават персонал, доколкото е възможно, но това не е решение на проблема.

От оперативна гледна точка дори да се правят реорганизации и да се оптимизират разходите на ток, снижението е между 3 и 5 процента, което на фона на поскъпването до 5 пъти, е твърде незначително, посочи Косев. Той допълни, че решението на държавата да подпомогне фирмите заради увеличението на електроенергията, също не решава генерално проблема, тъй като е само за два месеца.

Кризата с тока ще се отрази и на предстоящия летен сезон през 2022 година, прогнозира Косев. Според него хотелиерите при всички случаи ще вдигнат цените, но все още е трудно да се каже с колко, тъй като има твърде много фактори, които влияят на пазара.

"Мен ме притеснява, че стана модерно да се увеличават цените, дори и от бизнеси, които нямат основание да го правят", каза още Косев.

Според него инфлационната спирала е изключително опасна, тъй като оборотите ще падат, а хората ще спрат да купуват, защото заплатите няма как да бъдат вдигани непрекъснато.

Оказва се, че нас вече не ни притеснява толкова много пандемията, колкото масовото поскъпване на стоки и услуги и особено на тока, допълни председателят на Асоциацията и изрази надежда, че ситуацията ще се нормализира, стига новите управляващи да вземат адекватни решения, пише m.dir.bg.

Коментари

И какво от това ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна