IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
16:15 | 2 декември 2021
Обновен: 16:23 | 27 май 2024

Тубдиспансерът във Варна пак е затънал до гуша в дългове

Очаква се общината да го подпомогне с близо 480 000 лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Тубдиспансерът във Варна пак е затънал до гуша в дългове

29 двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от община Варна. С пълно единодушие комисията по здравеопазване към Общинския съвет даде съгласието за отпускане на общо 82 000 лв. от местната хазна за дейности и изследвания по асистирана репродукция.

16 от семействата ще бъдат подпомогнати с по 3 500 лв. за процедури по донорска програма. Останалите 13 двойки ще получат по 2 000 лв. за изследвания и манипулации, които не се финансират от държавния фонд за асистирана репродукция. Молбите на 6 от семействата бяха отхвърлени, тъй като не отговарят на Правилата за отпускане на финансова помощ за лечение на безплодие.

От началото на годината със средства от общинския фонд „Инвитро“ са подпомогнати 83 варненски двойки, а от бюджета са осигурени общо 233 500 лв.

Членовете на комисията одобриха и еднократни помощи за 95 души със здравословни проблеми в размер на 39 250 лв.  Сумите, вариращи между 100 и 1000 лв. в зависимост от заболяванията на пациентите, са основно за покриване на консумативи и медикаменти. Варненци с операции или нужда от рехабилитация също ще получат  финансова подкрепа.

На 25 души беше отказано подпомагане. Една част от тях са вписали грешни или непълни данни в документацията или са поискали подпомагане при ниски разходи за лечение. Друга част са с постоянен адрес извън Варна. 

Почти 480 хил. лева задължения е натрупала Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна до края на октомври тази година. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по здравеопазване към Общинския съвет, на което бе поискано община Варна да предостави необходимите  финансови средства.

Най-голям е делът на задълженията за трудови възнаграждения – 186 130 лв., и за осигуровки – 148 760 лв. На контрагенти лечебното заведение дължи близо 89 000 лв.

Съветниците дадоха положително становище за финансирането в размер на 479 139 лв. Те одобриха също предложението на всяко тримесечие от общинския бюджет да се отпускат по 150 000 лв. на Белодробната болница, за да се избегне натрупването на лихви.

И двата въпроса ще бъдат разгледани от членовете на финансовата комисия, а окончателното решение ще вземе местният парламент.

На днешното заседание беше дадено съгласие за пренасочване на средства за придобиване на ехокардиограф с доплер за нуждите на „ДКЦ V – Света Екатерина“. Миналата година Община Варна отпусна на лечебното заведение, в което е разположена една от COVID зоните,  108 000 лв. с ДДС за закупуване на мобилен рентгенов апарат. Заради административно-нормативни пречки Кугел не беше купен.

Членовете на комисията обсъдиха и въпроса с рентгеновия апарат в ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в кв. Аспарухово. Въпреки че през 2019 г. беше основно ремонтиран, това лятото  апаратът отново се повреди. Той е много стара модификация, каквато не е останала да работи в Европа, което затруднява намирането на резервни части. Съветниците бяха единодушни, че в следващия бюджет на града трябва да бъдат планирани средства за нова рентгенова система за графии и скопии, за да не се блокира работата на лечебното заведение.

Коментари

Новини Варна