IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
10:00 | 11 януари 2022
Обновен: 08:55 | 22 април 2024

Варна е новият лидер по апартаменти, които са на пазара. Търсят ли ги?

В морската столица за три месеца в експлоатация са въведени 837 жилища и къщи

По материала работи: Ставри Таргов
Варна е новият лидер по апартаменти, които са на пазара. Търсят ли ги?

София се изкачва на първо място по брой на изградените нови големи къщи и апартаменти. През третото тримесечие на миналата година в столицата са въведени в експлоатация 51 жилища с 5 и повече стаи, показват данни на Националния статистически институт.

Област Варна е на второ място със завършени 48 големи къщи и апартаменти. Област Пловдив остава на трето място с 38 нови жилища с поне пет стаи, които са въведени в експлоатация, след като дълго време заемаше лидерската позиция.

Четвъртото място е за област Бургас с 35 нови големи жилища. На пета позиция е София-област, където завършените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са 16.

На шесто място в класацията е област Пазарджик с 11 нови големи къщи и апартаменти, а на седмо - област Сливен с въведени в експлоатация 10 големи жилища. Във всички останали области в страната завършените жилища с поне 5 стаи са по-малко от пръстите на двете ръце.

Област Варна е лидер по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В морската столица за три месеца в експлоатация са въведени 837 апартаменти и къщи. На второ място остава София-столица, която досега оглавяваше класацията. В столицата са завършени 832 жилища. Третото място е за област Бургас с 440 въведени в експлоатация къщи и апартаменти.

Варна е на първо място по въведени в експлоатация жилища през тримесечието.

Челната петица се допълва от Пловдив и Пазарджик, където въведените в експлоатация през тримесечието жилища са съответно 194 и 154. След това в класацията са Благоевград (146), Стара Загора (134), Кърджали (107) и София-област (71). Оказва се, че сериозна строителна активност има в доста градове от страната. Като много жилища изграждат и в района около София.

Но има и райони в България, които се развиват доста бавно. Например в област Видин през тримесечието не е въведено в експлоатация нито едно ново жилище, а в областите Монтана и Разград те са съответно 6 и 7 броя.

В южната част на страната строят много повече от северната, показват данните на НСИ. В Северозападния район на България въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са само 92, а в Северния централен район - 109.

Докато само в Североизточния район новите домове са 989, което е пет пъти повече от другите два северни района взети заедно. В Югозападния район (където влиза София) строителството е още по-активно като за три месеца са въведени в експлоатация 1110 жилища.

Когато купуват имот, в който да живеят, хората търсят предимно апартаменти с повече стаи. При покупката на жилище с цел инвестиция обаче, повечето се насочват към двустайните. През тримесечието завършените двустайни жилища са 1212, като те отстъпват на тристайните, които са малко повече. Двустайните жилища са 35,8% от всички излезли на пазара през тримесечието, а тристайните са 1240 и имат дял от 36,6%. Четиристайните къщи и апартаменти пък са 425 и са доста повече от едностайните, които са 226.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през тримесечието е 838, а новопостроените жилища в тях са 3390. От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 78,2%, с тухлена - 18,5%, с друга - 2,8%, а с панелна - 0,5%.

Най-голям е делът на новопостроените къщи (75,6%), следвани от жилищните кооперации (14,7%). На годишна база се увеличава броят на новопостроените вили.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през тримесечието е 336,5 хил. кв. м, или с 6,3% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, а жилищната им площ достига 257,1 хил. кв. метра.

Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище се увеличава от 91,6 кв. м на 99,3 кв. м. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Габрово - 190 кв. м, и Разград - 149,1 кв. м, а най-малка - в областите Враца - 67,3 кв. м, и Варна - 76 кв. метра, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна