IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
14:40 | 27 януари 2022
Обновен: 16:23 | 3 май 2024

Социална пекарна във Варна тръгна към фалит

Прати работниците си на трудовата борса

По материала работи: Ставри Таргов
Социална пекарна във Варна тръгна към фалит

Младежите от Пекарна "Радост". Снимка Д.Дончева

Социалното предприятие Пекарна "Радост" във Варна изпрати всичките си работници на трудовата борса заради невъзможността да изплаща заплати, социални осигуровки и режийните си разходи. Това каза за Радио Варна Нарине Банкова, председател на Фондация „Радост за нашите деца“.

Предприятието отвори врати през 2018 година с основната цел да осигури постоянна трудова заетост на младежи с дефицити, които по думите на Банкова, никой работодател няма да наеме на работа.

За времето досега, младежите развиха умения да правят закуски, сладки и хляб, да се придвижват сами от дома до работното си място и да се чувстват полезни с труда си в обществото. За работата си те получаваха минималната работна заплата, определена за страната.

Днес шестимата младежи, които работеха в пекарната, са записани в Бюрото по труда като безработни, защото предприятието изпадна в невъзможност да изплаща заплати и социални осигуровки, както и да покрива режийните си разходи – ток, вода, наем на помещението, каза Банкова. Сметката за ток за декември е 900 лева, а през изминалата година по същото време е била 200 лв.

Младежите ще останат на трудовата борса за шест месеца с идеята да се върнат след това обратно на работа, когато икономическото положение в страната се нормализира, надява се Банкова. И когато сметките за режийни разходи се очаква да намалеят, съобразно по-топлото време.

Основен проблем за нормалното функциониране на пекарната е липсата на държавен бюджет и невъзможността в момента да се кандидатства по проекти, които са единственият начин за финансова подкрепа на едно социално предприятие в България, в което работят хора с увреждания.

Въпреки, че разходите по дейността на предприятието са свити до минимум, пекарната няма да бъде закрита и няма да фалираме предприятието, категорична е Нарине Банкова, която още при откриването през 2018 година заяви, че каквото и да стане имат амбицията да останат на пазара, за да могат поне малка част от младежите с увреждания да работят.

С намален състав, при който работи само главният готвач на пекарната, сега приемат поръчки за наближаващия празник на Свети Валентин. Подготвили са специални тематични сладки във форма на сърца, шоколади с любовни послания, както и бонбони. Поръчки ще приемат до 10 февруари през фейсбук страницата си и на телефоните публикувани в нея, съобщава радио Варна.

Коментари

Новини Варна