IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
08:00 | 3 март 2022
Обновен: 23:59 | 7 май 2024

3-те левчета вече не ни учудват. Горивата по бензиностанциите галопират!

Във Варна вече се говори за лимит за зареждане

По материала работи: Ставри Таргов
3-те левчета вече не ни учудват. Горивата по бензиностанциите галопират!

Цените на горивата вече галопират, видя GlasNews. Веднага след оня 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна, ръстът е около 15 стотинки на дребно.

"Ще се връщаме на коне и каруци май месец."

"Още утре мой приятел ми каза, че горивата ще се вдигнат 30-40 стотинки".

"Те заплатите и без това не се вдигат, нека има движение."

"Двама се карат и бият, трети ГУБИ."

Това са малка част от коментарите на пловдивчани, които вчера бяха изненадани с цени над 3 лв. на някои от бензиностанциите в града.

Разбира се, картината не само под тепетата е такава - в столицата дизелът се харчи за 3,11 лв., а бензин 95Н - 3,10 лв.

В същото време А95 на Петрол на Карловско шосе в Пловдив е 2.79 е лв., което провокира и опашки от мераклии да си напълнят резорвоарите на колите. Същата е ситуацията и в INSAOIL във Варна, където А95 е 2,68 лв., а дизелът - 2,71 лв.

Странното според пловдивчани е, че във веригата "Круиз" досега цените са били най-ниски, а от вчера те вече са минали психологическата граница от 3 лева.
Все пак проверката ни показа, че това не е масова практика и средно литър от бензин А95 се продава за 2,65 - 2,70 лв., а литър дизел - от 2,70 лв. до 3,11 лв. за високия клас. И опашките се заформиха...

Междувременно стана ясно, че е направен опит да бъде блокирано движението по международния път Е-79. Недоволни от цените на горивата шофьори се събрали на бензиностанция „Ромпетрол“ в посока Мездра с намерението да демонстрират своето недоволство от напрежението с цените и количествата горива по обектите в града.

Във Варна вчера вечерта някои бензиностанции на "Еко", като тези на Пирамидата и кв. "Чайка", затвориха и се извиниха с табели на клиентите. Явно така изчакваха повишението на цените.  Други като тези на "Бенита" на бул. "Хр.Смирненски" и на "Петрол" в съседство на бул. "Сливница" не работят от дни. Бензинаджия сподели снощи, че са получили нареждане за лимит на горивата до 100 литра на ден. Иначе опашки в предпразничния ден не липсваха, но те бяха по-скоро плод на създалата се паника.

В Карловско шофьори се наредиха да чакат, за да заредят автомобилите си с гориво, защото са притеснени, че в следващите дни петролът ще поскъпне драстично и ще има проблем с доставките на горива. Една от бензиностанциите в района затвори, а на друга цената на дизеловото гориво вече е 3,16 за литър, съобщи БНТ.

Затруднения с доставките на горива в България към момента нямаме, но пък за зареждане чакаме по шест часа, а доставчиците вече искат авансови плащания, обобщи ситуацията Иван Кашилски от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Вчера едровата цена бе с 2 стотинки на литър по-висока от предходния ден, а днес е с 4 стотинки. Това се отразява веднага и на цените на дребно.
В столицата през деня в някои търговски обекти горива започнаха да се продават на цени от 3,15 лева за литър. Според Българската петролна и газова асоциация успокояване на пазара не се задава, съобщи бТВ.

Във Врачанско пък, освен опашки по бензиностанциите, тази вечер имаше и протест. Няколко десетки недоволни блокираха международния път Е-79 край Враца. Протест е обявен и за днес. Хората се самоорганизират в социалните мрежи.

Дълги опашки от автомобили се извиха и пред видинските бензиностанции. В някои от тях горивото също вече мина цена от 3 лв. за литър. На една от бензиностанциите имаше повече от 20 коли. Хората се запасяват заради повишаването на цената, както и заради притеснения, че горивото ще стане дефицитно, предаде БНР.

В Хасково горивата се предлагат в широк ценови диапазон днес, сигнализираха читатели на Haskovo.net. В различните бензиностанции цената варира с 40 стотинки разлика. Масовият дизел се предлага между 2.61 и 3.01 лева за литър.

Бензинът върви между 2.60 и 3.05 лева за литър. Газта е в диапазона между 1.38 и 1.75 лева за литър. Необичайното в случая е, че цените бяха завишени първо в обект, който доскоро предлагаше горива на сравнително по-ниски цени.

Водачи предположиха, че поскъпването ще бъде факт и в другите обекти през следващите дни. Това обаче провокира някои от шофьорите да побързат да заредят гориво в автомобилите си и извиха опашки пред бензиностанции, предлагащи по-евтино гориво.

Масово се зареждат горива и в Кюстендил. В сряда вечер пред всички бензиностанции в областния център се образуват опашки от автомобили, чиито собственици искат да заредят бензин или дизел. На места струпването на колите е почти километър. В районите на бензиностанциите няма напрежение, всеки изчаква реда си и зарежда гориво, съобщи „Фокус”.

Хората споделят, че се очаква поскъпване на горивата и това ги е накарало да се наредят на опашките. За гориво се редят не само леки автомобили, но и автовози. Ситуацията се повтаря пред всички бензиностанции. Чакащите на опашките споделят, че това не се е случвало от десетилетия. Цената към момента на литър бензин е 2.48 лева, а дизелът над 2.50 лева.

БПГА: Няма проблеми с доставките на горива и не се очаква шоково поскъпване

Няма проблеми с доставките на горива в България и не се очаква шоково повишаване на цените, увериха от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). "Имаме налични количества както в данъчните складове, така и рафинерията работи. Има суровина, има и готови продукти. Това, което се случва днес е, че хората се подават на някакъв вид паника, която е абсолютно неоснователна.

Ние от няколко дни говорим, че ще има тренд за поскъпване и той се вижда през последните дни, наистина с няколко стотинки. Предполагам, че така ще бъде и в следващите дни, но шоково поскъпване не се очаква, поне не на нашите обекти", обясни пред БНР Светослав Бенчев - юрист в асоциацията.

"Искам да кажа и да помоля хората да не се презапасяват с горива. Дори на някои обекти да свършат горивата, което е напълно възможно, но възможно най-бързо те ще бъдат снабдени. Проблемите са чисто логистични", посочи Бенчев, цитиран от "Монитор".

 

 

Коментари

Новини Варна