IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
11:45 | 8 март 2022
Обновен: 17:01 | 22 април 2024

Бежанците от Украйна раздвижиха пазара на наемите у нас

Очаква се и вълна от икономически бежанци от Русия

По материала работи: Ставри Таргов
Бежанците от Украйна раздвижиха пазара на наемите у нас

След сериозното затишие на пазара на наеми, което беше породено от пандемията, сега отново има раздвижване. Това каза в предаването "Новият ден" в ефира на Радио Варна председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев.

Като основна причина за тази тенденция той изтъкна войната в Украйна и вълната от бежанци у нас.

"Няколко седмици преди военните действия, наши колеги от Украйна отправяха запитвания за закупуване или отдаване на имоти под наем в България. Явно още тогава е имало някаква информация за назряващ конфликт, която ги е тревожила", сподели Ганев.

"Въпреки че много хотелиери и собственици на частни домове подслоняват украинските бежанци безвъзмездно, не са малко и украинските граждани, които искат да наемат имот", коментра още експерта и допълни, че е имало и много запитвания относно статута на бежанците и процедурата по подписване на договорите.

Председателят на НСНИ заяви, че е възможно да има и скок на цените на наемите, в случай че военната обстановка в Украйна продължи по-дълги и наемането на жилища е в по-дългосрочен план.

Добромир Ганев не изключва и вълна от икономически бежанци от Русия да залее българския пазар след време.

"Напоследък зачестяват продажбите на имоти от руски граждани. Има и покупки. В последните две седмици обаче има проблем със сделките с участието на руснаци, които са извън България. Основна причина е невъзможността на тези граждани да дойдат в България заради затварянето на въздушните ни пространства", коментира Добромир Ганев.

Негативно отражение върху имотния пазар оказват високите цени на суровините, породени също от войната в Украйна, според Добромир Ганев. Експертът посъветва хората да бъдат изключително внимателни при покупката на имот на зелено, тъй не са редки случаите, в които договорите сключвани с големите компании са повече в ущърб на клиентите.

Ганев посъветва в такива случай гражданите да се обърнат към консултанти, които биха им помогнали да защитят интересите си.

Коментари

Новини Варна